A helyreigazítással is gúnyolódik a Krisztust gyalázó karikatúrát rajzoló népszavás Pápai Gábor

Saját WordPress-oldalán is megjelentette Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája azt a helyreigazítási szöveget, amelynek közreadására azért kötelezte a bíróság a baloldali lapot, mert egy rajzon a keresztényeket sértő módon ábrázolta Krisztust. Mostani közlésében a rajzoló egy fricskát is elhelyezett, amit felháborítónak tart a lapot korábban beperlő Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a Népszava egy karikatúra-szövegbuborékban közölte le azt a helyreigazítást, amelyre néhány nappal ezelőtt határozatban kötelezte a baloldali újság kiadóját a Fővárosi Ítélőtábla. Ki ne emlékezne rá: hatalmas felháborodást keltett, amikor a lap karikaturistája, Pápai Gábor egy Müller Cecílián gúnyolódó rajzán ábrázolta Jézus Krisztust, azzal a szöveggel, hogy „Alapbetegsége függőséget okoz”. (Kiemelt képünkön látható az „alkotás”.)

A rajz miatt Vejkey Imre parlamenti képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese indított pert személyiségi jogsértés miatt, s bár az első fokon eljáró bíróság nem adott neki igazat (a bírónő kifejezetten jópofának tartotta a karikatúrát),

másodfokon mégis azt állapította meg a táblabíróság: a rajz alkalmas rá, hogy sértse a keresztények érzéseit.

A Népszava pénteki számában le is közölte a helyreigazító közleményt oly módon, hogy Pápai Gábor rajzként tálalta azt egy szövegbuborékban. A rajzoló, bár a bíróság erre nem kötelezte, saját karikaturista WordPress-oldalán (ahol az elmarasztalt rajz még most is megtalálható) és Facebook-oldalán is közzétette a Népszavában megjelentett rajzot, ugyanakkor mindkét helyen érdekes megjegyzést fűzött hozzá.

A rajz felett címként megjelentette: „Leírod százszor.”

Vejkey Imrét kérdezték

„Felháborító és gyerekes, hogy Pápai Gábor még akkor is gúnyolódni próbál, amikor a bíróság egyértelműen megállapította, jogsértést követett el”

– reagált a Magyar Nemzetnek Vejkey Imre, miután megkeresték az ismételt provokációval kapcsolatban.

„Ha ő lenne az alperes, nem tartanám elfogadhatónak a helyreigazítás közlését és újabb jogi eljárást kezdeményeznék, de a bíróság ebben az ügyben nem a rajzoló, hanem a karikatúrát megjelentető lappal szemben hozott elmarasztaló határozatot”

– tette hozzá a KDNP-s képviselő.

A jelek szerint Pápai szándékosan provokálta ismét azokat, akiknek korábban vallási meggyőződését is megsértette. Facebook-oldalán azt írta, hogy „mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, kénytelen voltam rajzként megvalósítani. Remélem, elégedett vele a felperes és a tekintetes bíróság”. 

Elég volt: petíciót indított a baloldali sajtó kereszténygyalázása ellen a Vasárnap.hu

Pert indít a KDNP a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája miatt

Kiemelt képünkön Pápai Gábor karikatúrája. Forrás: Népszava 

Iratkozzon fel hírlevelünkre