Magyar ember lehet az ombudsman Romániában

Románia történelmében először fogja betölteni az ombudsmani tisztséget magyar ember. A kormánykoalíció jelöltjeként közel biztosra vehető, hogy szerdán Fábián Gyulát fogja megszavazni a parlament.

Fábián Gyulát jelöli a nép ügyvédje tisztségre a kormánykoalíció. A kolozsvári jogász a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogi karának oktatója. Évtizedes ügyészi tapasztalattal bír, és társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

A román miniszterelnök szerint az ombudsmani tisztség ellátásához fontos a pártatlanság, politikailag független személyt tervez a tisztségbe jelölni a koalíció. Az RMDSZ parlamenti frakcióvezetője szerint a feladatra a legalkalmasabb Fábián Gyula, akit „kifogástalan CV-vel rendelkező” szakemberként említ a politikus.

Fábián elmondása szerint egy külön terhet róna rá, hogyha ő töltené be elsőként ezt a hivatalt. „Nagy kihívás, az embert kipellengérezhetik, ha esetleg hibát vét abban, ahogyan kifejezi magát. Tisztában vagyok azzal, hogy elővehetik azokat a dolgokat is, amiket én leírtam az évek során. Keresnek majd fogást rajtam, de én fel vagyok készülve mindenre felelni. Egyik karriert már befejeztem, nem vagyok már ügyész, egyetemi oktató maradok, ezzel kompatibilis a nép ügyvédje hivatala”. 

Fábiánt egyébként, kisebbségi mivoltából fakadóan, érték már különféle támadások, de mindezek ellenére nem kíván meghátrálni a kisebbségjogi kérdések kezelésétől. Sőt mi több, ombudsmanként kiemelt figyelemmel fogja kezelni azokat.

„Én nem fogok elhatárolódni a kisebbségektől és a kisebbségek jogainak védelmétől, amely az alapvető emberi jogok része. Garantálható, hogy ezen a területen jobban oda fogok figyelni, mint esetleg az eddigi ombudsmanok, akik többségiek voltak”

– szögezte le.

Az ombudsmant a parlament nevezi ki. Ha tehát a lapértesülések beigazolódnak, nincs akadálya annak, hogy először Románia történelme folyamán szerdától magyar ember legyen a nép ügyvédje. 

 

Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre