Philadelphiában a vallásszabadság győzött az LMBTQ-jogokkal szemben

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága egyhangúan úgy döntött, hogy Philadelphia városa tévedett, amikor megszüntette kapcsolatát egy katolikus ügynökséggel, mert az nem volt hajlandó azonos nemű párokat nevelőszülőként elfogadni. A bíróság a közelmúltban más ügyekben is a vallási intézmények oldalára állt, ami pozitív előjel lehet a vallásszabadság szempontjából.

Vallási meggyőződésükkel ellentétes lenne

Az ügy előzménye az volt, hogy 2018-ban Philadelphia felbontotta a Catholic Social Services-szel (CSS) régóta fennálló szerződését, miután a katolikus ügynökség kijelentette, hogy nem fogja engedélyezni az azonos nemű párokat nevelőszülőként.

A CSS – amely egyébként a philadelphiai katolikus érsekséghez tartozik – azzal érvelt, hogy vallási meggyőződésükkel ellentétes a homoszexuális kapcsolatok támogatása. Az ügynökség közölte azt is, hogy az azonos nemű párokat érintő esetekben más ügynökségekhez irányítják a jelentkezőket, de hasonlóképpen járnak el azokkal a párokkal is, akik nem élnek házasságban. 

bíróság

A kép forrása: Pixabay

A pereskedés a legfelsőbb bíróságig gyűrűzött

Válaszul a város közölte, hogy a nevelőszülőket elhelyező ügynökségektől megköveteli a diszkriminációellenes szabályok betartását és megszakította velük a kapcsolatot. A CSS pedig perelte a várost, de az alsóbb szintű bíróságok Philadelphiának adtak igazat. Egy hete azonban az amerikai legfelsőbb bíróság egyhangúan kimondta, hogy a város döntése sérti az amerikai alkotmányt és a katolikus ügynökség javára ítélt – ismertette a tényeket a BBC News.

Philadelphia továbbra is LMBTQ-párti marad

Diana Cortes városi ügyvivő nyilatkozatában „kiábrándító visszaesésnek” nevezte a bíróság döntését, majd hozzátette „Philadelphia továbbra is minden lakost, köztük az LMBTQ-fiatalokat és családjaikat is, védelmezni fogja és befogadó lesz velük szemben, de tiszteletben kell tartania a Legfelsőbb Bíróság döntését.”

amerikai legfelsőbb bíróság épülete

Az amerikai legfelsőbb bíróság épülete. A kép forrása: Pixabay

A város lehetetlen helyzetbe kényszerítette az ügynökséget

John Roberts, a legfelsőbb bíróság vezető bírója az ügy kapcsán kijelentette, hogy az a tény, hogy Philadelphia nem hajlandó szerződést kötni a CSS-szel a nevelőszülői szolgáltatások nyújtására a fenti okok miatt, sérti az első alkotmánymódosítást. Az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése ugyanis garantálja, hogy a kormány „nem hozhat olyan törvényt, amely a vallás intézményére vonatkozik, vagy annak szabad gyakorlását tiltja.”

John Roberts kifejtette, hogy szerinte a város lehetetlen helyzetbe kényszerítette a katolikus ügynökséget, mikor a hitével összeegyeztethetetlen lépésre kötelezte. Véleménye szerint „a CSS minden erejével arra törekszik, hogy a philadelphiai gyermekek érdekeit szolgálja, de mindezt a vallási meggyőződésével összhangban teszi, és sosem törekedett arra, hogy elveit bárki másra ráerőltesse.”

Konzervatívabb bíróság, reménytelibb jövő

A kilenc fős legfelsőbb bíróság az elmúlt években egyre konzervatívabbá vált, hála Donald Trump volt amerikai elnöknek, aki a hivatali ideje alatt kinevezett három új, konzervatív bírót, a megüresedett helyekre. A tavalyi ülésszak során a legfelsőbb bíróság három különböző, vallási jogokkal kapcsolatos ügyet is tárgyalt, és mindhárom esetben a vallási intézmények javára döntött.

Ezek a precedens értékű esetek is azt bizonyítják, hogy van még remény a vallásszabadság tiszteletben tartására az Egyesült Államokban.

 

Győzedelmeskedett a hit: jogvédők léptek fel egy amerikai diák vallásszabadságáért

A klasszikus családmodellről prédikált az idős lelkész, bilincsben vitték el

A kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre