Győzedelmeskedett a hit: jogvédők léptek fel egy amerikai diák vallásszabadságáért

Egy iskola megtiltotta növendékének, hogy Bibliát olvasson és elkobozta a Szentírást, majd visszakozni kényszerült.

A gyerekek önszántukból hallgatták

Egy Illinois állambeli, második osztályos tanuló Gabrielle, szerette magával vinni a Bibliáját az iskolába, és a szünetben rendszeresen olvasott is belőle. Néha hangosan tette ezt, ilyenkor a gyerekek köré gyűltek és lelkesen hallgatták, kérdezgették. Önszántukból. Szívet melengető jelenség lehet, ahogy egy ilyen fiatal kislány „prédikál”, és a saját szavaival magyarázza társainak Isten igéjét.

Biblia

A kép illusztráció (Forrás: Pixabay)

A cenzúra egyből lecsapott

Ám bármennyire is ártalmatlan cselekedetről volt szó, a cenzúra egyből lecsapott és megakadályozta az isteni szeretet hirdetését. Az egyik tanár ugyanis azt mondta Gabriellenek: „Ezt nem teheted!”, majd elvette a Bibliát és jelezte a szülőknek, hogy nem helyénvaló az iskolában az efféle viselkedés.

A gyermek szülei pedig nem értették, hogy mi a probléma azzal, hogy a lányuk Bibliát olvasott a szünetben. Számonkérték az intézményt, amely végül engedélyezett annyit, hogy Gabrielle az udvaron olvashatja szeretett könyvét, de az iskola falain belül továbbra is tilos maradt a Szentírás forgatása. A szülők végül jogi szervezethez fordultak az üggyel kapcsolatban.

Biblia

Forrás: Pixabay

A jogvédők fellépnek

Az amerikai jogi és igazságügyi központ (ACLJ) 1990-es megalakulása óta élen jár a diákok jogainak védelmében, miszerint imádkozhatnak, evangelizálhatnak, olvashatják a Bibliájukat, és vallási véleményt nyilváníthatnak az állami iskolákban.

Az ACLJ tájékoztató szándékú levelet írt az illinois-i iskolának, amelyben felvilágosította az intézmény vezetését az 1969 óta érvényben lévő, Tinker kontra Des Moines precedens értékű ügyről; a legfelsőbb bíróság a diákok javára döntött. A döntéshozók ekkor – és azóta jó néhány tucat ügyben – úgy ítélték meg, hogy a diákok „nem veszítik el a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához való alkotmányos jogukat az iskola kapujában”.

Azaz „egy tanulót nem lehet eltiltani attól, hogy politikai vagy vallási nézeteit kifejtse, kivéve, ha az iskolának oka van azt hinni, hogy a beszéd, vagy a véleménynyilvánítás megzavarja az iskola munkáját és fegyelmét”.

Biblia, ima

A kép illusztráció (Forrás: Pixabay)

Vannak még csodák

A levélre válaszul az iskola felülbírálta és módosította az álláspontját. Megerősítette, hogy sem a diákok, sem a szülők nem emeltek panaszt Gabrielle bibliaolvasása miatt, és megszüntették a kislány hitéletével kapcsolatos  korlátozást.

Vannak még csodák!

Letartóztatták az abortuszellenes papot – Ez lenne az amerikai szólásszabadság?

A klasszikus családmodellről prédikált az idős lelkész, bilincsben vitték el

A kiemelt kép illusztráció (Forrás: Unsplash)

Iratkozzon fel hírlevelünkre