Budapesten rendezhetik az Eb-döntőt és az elődöntőket

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) figyelmeztette a briteket, hogy a londoni Wembley Stadionból a budapesti Puskás Arénába helyezhetik át az Európa-bajnokság döntőjét és elődöntőit, amennyiben az angolok nem állnak el az UEFA 2500 tisztviselőjének karanténkötelezettségétől.

Amennyiben nem engedik be a több mint kétezer VIP személyt Angliába karantén nélkül, úgy az UEFA áthelyezné az Európa-bajnokság döntőjét a Wembley stadionból Budapestre, értesült a The Times.

Jelenleg még vitatják a javaslatot, mely szerint mentesítenék a karantén alól az UEFA és a FIFA tisztviselőit, politikusokat, szponzorokat és műsorszolgáltatókat, mindezt annak ellenére, hogy ez a koronavírus-fertőzések számának növekedéséhez vezethet a szigetországban, és esetlegesen a közvélemény nemtetszését válthatja ki.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, úgy a Wembley stadionban megrendezésre kerülő mérkőzésekre érkező mintegy 2500 kijelölt VIP vendégnek nem kell betartania a hétköznapi utasokra vonatkozó korlátozásokat. Ők a torna egyenes kieséses szakaszában részt vehetnének a Wembleyben rendezett mérkőzéseken, valamint edzéseken és az Egyesült Királyság kormányával folytatott megbeszéléseken is.

A Budapesten kiállított Eb-serleg. Fotó: Vasarnap.hu / Szennyes Krisztián

A brit miniszterek attól tartanak, hogy ha nem enyhítik a szabályokat, akkor az elődöntőket és a döntőt Magyarországra költözteti az UEFA, ahol a jövő héttől megszűnnek a határkorlátozások a schengeni övezeten belüli utazásra vonatkozóan.

A rendezők közül Magyarország az egyetlen ország, ahol teltház előtt játszhatnak a csapatok, máshol csupán a stadionok maximum 25-50 százalékos kihasználtsággal üzemelhetnek.

A 90 000 férőhelyes Wembley Stadion egyébként szintén 50 százalékos kihasználtság mellett üzemel az Európa-bajnokság ideje alatt.

Boris Johnson brit kormányfő értesülések szerint azzal az indokkal támogatja a terveket, hogy azok segíthetik a 2030-as világbajnokságra szóló pályázatukat. Ugyanakkor kiemelendő, hogy az Egyesült Királyságban folyamatosan romlik a vírushelyzet, elsősorban az indiai mutánsnak köszönhetően.

Amennyiben a britek nem enyhítenek a tisztviselőket érintő korlátozásokon, úgy elképzelhető, hogy a július 6-i és 7-i elődöntőket, valamint a július 11-i döntőt Budapesten, a Puskás Arénában fogják megrendezni.

„Mindig van készenléti tervünk, de egyelőre bízunk abban, hogy az Európa-bajnokság utolsó hetében sorra kerülő mérkőzéseket London meg tudja rendezni” – írta közleményében az UEFA.

Budapest eredetileg három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő rendezési jogát kapta meg, míg Londonban a végjáték előtt három csoportmérkőzésre került, illetve kerül sor, majd még két nyolcaddöntőnek is házigazdája lesz.

A Vasárnap szerkesztősége 10 óra 30 perctől élőben jelentkezik a Magyarország-Franciaország mérkőzés szurkolói vonulásáról, amely 11 órakor indul a Hősök teréről.

 

Szurkolókat kérdeztünk a magyar Eb-nyitányról

Kiemelt képünkön a Puskás Aréna az avatás napján, 2019. november 15-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre