A keresztényüldözés napjaink legnagyobb mértékű emberi jogi válsága

A világon 340 millió keresztény ember, családok, gyermekek és persze papok és szerzetesek is üldöztetést szenvednek. Napjaink legnagyobb mértékű emberi jogi válsága ez, egyúttal a legelhallgatottabb is – elhallgatott, mert túl nagy a jelentősége – mondta el a Képmás magazinnak adott interjújában Azbej Tristan.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár rámutatott, ha csak napirendre kerülne a világ nagy emberjogi szervezeteiben, kiszorítaná az ott tárgyalt, ennél sokkal kisebb jelentőségű, ám a világ ideológiai trendjeiben nagyobb fontossággal bíró problémákat.

A valóság ellentmondana a liberális mainstream ideológiáknak. A munka tehát, amit a Hungary Helps kormányzati segélyprogram és a világban még néhány hasonló, elkötelezett intézmény végez, heroikus.

Tevékenységük nem csak szimbolikus: ahová eljutnak, akiknek az életén konkrétan segítenek, ott ez a segítség jelentős és fontos. A probléma nagyságrendje és a rászorulók száma azonban messze meghaladja a lehetőségeiket.

Az interjúban az is elhangzott, hogy a közel-keleti egyházak vezetői nemcsak a humanitárius segélyért, az újjáépítésben való együttműködésért vagy éppen az ösztöndíjakért hálásak, hanem mindenekelőtt a gesztusért.

Örülnek, hogy van olyan nemzet a világ jólétben élő felében, amely fontosnak érzi, hogy szolidaritást vállaljon annak a térségnek a keresztényeivel, ahonnan a modern világ kereszténysége is kinőtt.

Azokkal a területekkel, ahol ma a háborúk, a terrorizmus, az üldöztetés változatos kombinációi határozzák meg a keresztény közösségek mindennapjait.

„A munka egy elemző csoportban kezdődik, hogy pontos képünk legyen humanitárius katasztrófákról, politikai veszélyhelyzetekről, háborúkról a szír, iraki, libanoni vagy éppen egyiptomi, nigériai keresztény közösségekben” – ismertette Azbej Tristan. Az elemzők munkája alapján keresik meg az egyes rászoruló közösségeket, elsősorban az egyházakon keresztül.

A beazonosított problémák közül a helyi egyházzal egyeztetve keresik meg azt a feladatot, amelynek ellátásával a legtöbbet tudnak segíteni a rendelkezésükre álló eszközökkel.

Ez lehet humanitárius gyorssegély: egészségügyi, élelmezési, ellátási segítség vagy akár pénz is a katasztrófák túlélőinek. Olyan is előfordult, hogy a súlyosan sérült áldozatoknak Budapesten szervezték meg a kórházi kezelését, rehabilitációját. Nyújtanak a programon belül hosszú távú támogatást is, ilyen például, amikor menekülőben levő közösségeknek egészségügyi vagy oktatási segítséget adnak.

Azbej Tristan az interjúban ismertette, a támogatásnak új megoldásai is vannak a hagyományos segélyezésen kívül. Ösztöndíjprogramjuknak köszönhetően több mint 160 fiatal jár egyetemre ma Magyarországon ezekből a közösségekből. Ennek feltétele csupán annyi: ha végeznek, hazamennek, és otthoni közösségeiknek motorjává, vezetőivé válnak. Legújabban pedig önkéntesek is csatlakozhatnak a Hungary Helps Programhoz. Lehetőség van pénzadomány célzott eljuttatására, illetve egyes, biztonságos helyszíneken a helyi közösségek életébe való bekapcsolódásra az újjáépítésben, az oktatásban és az egészségügyben.

Negyedmillió üldözött kereszténynek már segítettünk – Azbej Tristan a Vasárnapnak

A Hungary Helps program ezúttal Boszniában segített

Azbej Tristan a Kossuth rádióban: Orbán Viktor cselekedett helyesen, amikor lezárta a határokat

Forrás: Kepmas.hu

Kiemelt képünkön: Azbej Tristan, Fotó: Varga Gergő Zoltán/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre