Obama beszólt Magyarországnak, Szijjártó helyretette a dolgot

Januárban Trevor Noah „komikussal” készített interjúműsorban tett negatív megjegyzéseket a volt amerikai elnök hazánk kormányára, most pedig a CNN-nek adott interjújában azt hangoztatta Barack Obama, hogy többek közt Magyarország és Lengyelország olyan nemzetek, amelyek funkcionálisan többé már nem tekinthetők demokráciának.

Obama szerint tekintélyuralmi rendszerben élünk. Távol álljon tőlünk, hogy megítéljük azokat a hadmozdulatokat, amelyek által a demokrácia legfőbb bástyája, például Irakban vagy Líbiában a szabad demokráciát kívánta feltüzelni az emberek szívében, esetleg a legutóbbi elnökválasztás erősen kérdéses végeredményét, azt viszont ezúton is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a kereszténységet, mint pusztán kiüresített politikai szitokszóként felemlegetni nem szép. Talán csak már mint ex-elnök veheti magának a bátorságot az ember.

Mégse kéne magas lóról…

Szijjártó Péter külügyminiszter minderre úgy reagált, hogy minden tisztelete mellett – kijár a tisztelet ugyanis az embernek és politikusnak, akit kétszer megválasztanak az Egyesült Államok elnökéül – ő nem hasonlítaná össze a magyar demokráciát az amerikaival, annak mélyen gyökerezőségét illetően.

„Én óva intenék mindenkit az ilyen típusú összehasonlításoktól, mert valóban, nekünk még 31 évvel ezelőttig is kellett küzdenünk a szabadságunkért, a demokráciáért.

De, ugye mi ’56-ban is küzdöttünk, harcoltunk a szovjet túlerővel szemben, a kommunistákkal szemben a függetlenségünkért, a szabadságunkért, a demokráciánkért, amikor az egész világ – inkluzíve a nyugati világot – cserben hagyott minket

[…] Hogyha akkor kaptunk volna némi segítséget, akkor néhány évtizednyi harcot a demokráciáért meg a szabadságért megspóroltunk volna, és akkor annyival hosszabb ideig élvezhettük volna már mi is a demokrácia és a szabadság gyümölcseit. 

Tehát ezért az ilyen típusú megjegyzések, hogy melyik demokrácia milyen mélyen gyökerezik, ezek gőgös megjegyzések, és szerintem nem helyes, hogy elhangoznak.”

A magyar demokrácia „leépülésével” kapcsolatban a külügyminiszter csak annyit jegyzett meg, hogy Magyarországon az emberek demokratikus választáson mondhatják el, mit gondolnak.

„Három választást nyertünk meg egymás után.

A magyar emberek mindig úgy választottak minket újra, hogy volt velünk tapasztalatuk, tudták, hogy mit akarunk, tudták, hogy mit csináltunk és mit fogunk csinálni és ezzel együtt szavaztak nekünk bizalmat.

[…] Tehát én még egyszer mondom, Barack Obama elnök úré minden tiszteletem […], de szerintem a tiszteletet mi, magyarok is megérdemeljük.”

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre