Indiában még a holtak sem lehetnek keresztények

Keresztényként, jóformán létezned sem szabad Indiában. Egy temetés feletti családi nézeteltérés nemrégiben odáig fajult, hogy a rendőrséget is bevonták, feljelentés történt és nyomozás kezdődött India egyik legszigorúbb, áttérés ellenes törvénye mentén.

Dharmendra Pratap Singh hinduizmusból megtért keresztény édesanyját szerette volna Madhja Pradesben eltemetni keresztény módra június 2-án, azonban unokahúga, Shweta Suman leállíttatta a folyamatokat, majd hindu hagyományok szerint elégette a holttestet – írta az International Christian Concern.

A ügy persze itt nem állt meg, Suman bejelentést tett a rendőrségen, ahol közölte:

a nagybácsi erőszakkal akarta a (már halott) édesanyját áttéríteni a kereszténységre.

A keresztény temetés Suman szemében egyet jelentett a holttest vallási megerőszakolásával, kényszerített megtérésével.

Egy törvény mind felett

Az Indiában jelenleg regnáló, szélsőségesen nacionalista BJP párt 2021-ben léptette életbe Madhja Pradesben a nemzetközileg is az egyik legvitatottabb, de kétségtelenül a legszigorúbb vallási törvényt

Ezen jogi keretek lehetőséget biztosítanak az államnak arra, hogy a hinduizmust elhagyó embereket, valamint az ő közösségeiket kriminalizálják „erőszakos térítés” jogcímen.

A szélsőséges hindu nacionalisták ugyanezen törvények mentén igazolják a keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekedeteiket is, illetve – szinte mondani sem kell – a különböző vallások együttélését, az általános vallási toleranciát sem támogatják az ilyen és ehhez hasonló rendelkezések. Kétségtelen, a BJP-nek nem is célja ezek támogatása.

A temetés joga

Az új vallásjogi törvények értelmében a hindu radikalisták minden nem hindu cselekedetet erőszakos térítésnek, csalásnak bélyegezni. Ezzel azonban szöges ellentétben állnak az indiai hagyományok, amelyek értelmében, hacsak nincs kifejezetten ezt tárgyaló végrendelet, a temetés mikéntje, kizárólag a legközelebbi rokon döntése – a fenti esetben a fiúé.

„Mindenekelőtt azonban helytelennek és rosszindulatúnak tűnik, hogy ez a nő, miután a nagymamája temetési szertartásait kívánság szerint elvégezhette, a rendőrséghez fordult. A nagybátyja megtérése nem tartozik rá”– nyilatkozta Babu Joseph atya az Asia Newsnak.

Új törvényt hoztak Indiában, hogy még több keresztényt csukhassanak le

Pakisztán és India karöltve üldözik a vallási kisebbségeket

Összevertek és hindu rituálékra kényszerítettek egy lelkészt

 

Kiemelt képünk forrása: Pinterest/endtimeheadlines

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre