Új törvényt hoztak Indiában, hogy még több keresztényt csukhassanak le

Közel 30-an estek már áldozatául egy hónap leforgása alatt annak az új indiai törvénynek, amely jogi biztosítékként működik a hindu nacionalista túlkapások esetében, hiszen mostantól azt, akinek bármi köze van a kereszténységhez, gyakorlatilag elítélhetik.

Indiában január 9-én iktatták be Madhja Pradeshben azt a vallásszabadság-rendeletet, melyet sokan csak az új áttérés-ellenes törvényként jellemeznek. Azóta drámaian megemelkedett azon jelentések száma, melyek keresztények zaklatásáról, üldöztetéséről számolnak be. Szinte minden esetben hindu nacionalista szélsőségesek által elkövetett atrocitásokról van szó – a törvény viszont, legalábbis január 9 óta, őket védi.

A 28 letartóztatott közt van Chhatar Singh Katre tanító is, akit január 27-én fogtak el a rendőrök, amiért lányának sikeres egyetemi felvételijéért hálaadó imaalkalmat szervezett – írja a persecution.org.

Mielőtt az alkalom elkezdődhetett volna, a rendőrség a helyszínre érkezett, három keresztényt azonnal letartóztattak.

Az új törvény értelmében hozott vád: becsalogatták, majd rákényszerítették saját vallásukat másokra.

A három elítélt jelenleg is börtönbüntetését tölti. 

Kalyani Katre, a tanító lányának állítása szerint a feljelentés egy olyan embertől érkezett a hatóságokhoz, aki 10 évvel ezelőtt már ült börtönben, amiért már akkor is megtámadta az apját, mikor az részt vett egy vallásos rendezvényen.

Az új rendelet kimondja, hogy minden állampolgár köteles legalább 60 nappal az esemény előtt bejelenteni, ha másik vallásra szeretne áttérni. A vallási vezetőket, akik ezeket a szertartásokat vezetik, szintén bejelentési kötelezettség terheli.

A bürokratikus folyamat elmulasztását 3-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, és 200 000 forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtják.

Az 800 000 forinttal egyenértékű indiai átlagkeresethez képest ez igen jelentős összeg.

Mindemellett a rendelet szintén börtönbüntetéssel és pénzbírsággal sújt minden erőszakos hittérítést. Az, hogy mi minősül erőszakosnak, az az egyén belátásán múlik, így

gyakorlatilag bárkit elítélnek, akire egy hindu rossz szemmel néz, muszlimot és keresztényt egyaránt.

Bár az országban jelenleg egy szélsőséges nacionalista kormánypárt van hatalmon, a fentihez hasonló szabályozást India 35 államából egyelőre még csak nyolcban hoztak, jellemzően az északi térségben. Ugyanakkor mindettől függetlenül egyre több keresztényellenes atrocitásról érkezik jelentés az ország déli feléből is.

Januárban Karnátaka államban animisták csoportos támadásának áldozatává vált egy keresztény lelkipásztor, akit sérüléseivel kórházba szállítottak, valamint több megzavart istentiszteletről is beszámoltak, ahol bántalmazták a közösséget, vagy Bibliát égettek. 

Február 7-én, Madhja Pradeshben szintén egy istentiszteletre törtek be a hindu szélsőségesek, ebben az esetben azonban – szokatlan módon – a rendőrörsre vitték a gyülekezet több tagját is, ahol igazságszolgáltatást követeltek a hatályos, áttérést tiltó törvényre hivatkozva.

 

Szintet lép a keresztényüldözés Indiában

Sok kárt okoz az új indiai tanterv

Kiemelt képünk forrása: Asia News

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre