Az iszlámot kritizálta a francia fiatal, online zaklatás áldozata lett

Mila

Mila 16 éves volt, amikor feltöltött egy videót az Instagramra, melyben kritikus hangvétellel beszélt az iszlámról. A videó virális lett, elterjed a francia interneten, majd ezt követően rengeteg zaklató üzenetet kapott a lány, köztük halálos fenyegetéseket is. Most zaklatói közül 13 embernek bíróság elé kell állnia.

A számtalan gyűlölködő üzenet és életveszélyes fenyegetés hatására 24 órás rendőri felügyelet alá helyezték a lányt – írja a BBC. Mila ügyvédje szerint nem fordult még elő olyan Franciaország történelmében, hogy egy ilyen fiatal lánynak 24 órás rendőri felügyeletre lett volna szüksége.

Összesen 13 személyt állítanak bíróság elé, mindannyian 18 és 30 év közöttiek. Tíz férfit és három nőt vádoltak meg, közülük nyolcat halálos fenyegetéssel.. Az események óta a 18. életévét már betöltött Milát Franciaországban csak a keresztnevén azonosítják, ezzel is védve személyazonosságát, ám korábban többek között a lakcíme is nyilvánossága került, így a zaklatóknak nem volt nehéz dolguk.

Komolyan veszik az online zaklatást

A tárgyalás előtt a tinédzser egy üzenetet tett közzé, amelyben az emberek támogatását kérte: „Közösen kell visszautasítanunk, hogy félelemben éljünk.” A lány a videó nyilvánosságra kerülését követően kénytelen volt iskolát váltani.

Csütörtökön a bíróságon felszólalva ügyvédje, Richard Malka azt mondta, hogy Mila életét „ellopták”, mindezt annak ellenére, hogy „semmilyen törvényt nem szegett meg” az iszlám kritizálásával – írja a BMFTV francia csatorna.

„Képzeljék el az életét, nem tud többé békésen járni, nem tud többé gyakornoki munkát végezni, minden ajtó bezárult előtte” – tette hozzá az ügyvéd.
Az ügyvéd korábban a France Info rádiónak azt mondta, hogy valamennyi vádlott büntetlen előéletű: „Ami ebben az ügyben igazán borzongató és ijesztő, az az, hogy nem bűnözők vagy fanatikusok ülnek a vádlottak padján.”

Elmondta, hogy sokan meglepődésüket fejezték ki, hogy egyetlen tweet miatt is büntetőeljárás indulhat ellenük, még akkor is, ha hamis nevet használtak az interneten, vagy VPN-nel (virtuális magánhálózat) igyekeztek elrejteni az internetcímüket.

Októberben már elítéltek egy 23 éves fiatalembert a francia lány elleni online halálos fenyegetések miatt. Három év letöltendőt kapott.

Újra téma lett a szólásszabadság

Mila története újjáélesztette a szólásszabadságról, valamint az iskolások online zaklatással szembeni védelméről szóló vitát.
Tavaly októberben Párizs közelében, az iskolája környékén meggyilkoltak egy tanárt, néhány nappal azután, hogy Mohamed próféta karikatúráit mutatta meg egy osztályban, ahol a véleménynyilvánítás szabadságáról beszélgettek. Ez az eset tovább növelte a szólásszabadság csökkenésével kapcsolatos aggodalmakat Franciaországban.

Szijjártó: Elképesztő terrorhullám tört Európára

Kiemelt képünkön Mila, a francia lány (Forrás: Origo/V4NA)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre