Jön az új rendszámtábla, képeket is mutatunk róla


Hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az új rendszerben a négy betű két-két betűre fog tagozódni, köztük a magyar címer lesz látható. Kitétel, hogy az első két betű két mássalhangzó vagy két magánhangzó lehet. Az európai uniós zászló kék alapon, alatta Magyarország H felségjelzése ugyanabban a formában marad meg, ahogy az eddig is ismert volt.

Megmaradnak a zöld rendszámok is, a taxik TX betűkkel kezdődő sárga rendszámot kapnak majd. Emellett az eddigiekhez hasonlóan a továbbiakban is lesznek kék diplomata rendszámok CD kezdettel, illetve megmaradnak az oldtimereknek járó OT kezdetű táblák is.

új rendszámtábla, rendszám
A diplomata, oldtimer és taxi rendszámok új verziói (Forrás: Magyar Közlöny 2021. évi 100. szám)

Ezután is lesz lehetőség egyedi rendszámtábla igénylésére is, a rendelet értelmében ezek „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhatnak majd.

Egyedileg azonosított járművek rendszámtáblái

Mindezek mellett lesznek további egyedileg azonosított járművek is. Ez elsősorban a honvédség, a rendőrség, a tűzoltóság, a büntetés-végrehajtás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a mentőszolgálat rendszámtábláira lesz igaz, az eddigiekben felsoroltak mellett. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint

„a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető. Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.”

Új rendszámtábla, rendszám
Forrás: Magyar Közlöny 2021. évi 100. szám

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott közleményből kiderül, hogy a jelenlegi, három betűből és három számból álló rendszámtáblákat néhány éven belül már nem lehet többet kiadni.

Fontos megjegyezni, hogy a régi rendszámokat nem kell lecserélniük majd a gépjármű-tulajdonosoknak, mivel a rendelet csak az újonnan kibocsátott rendszámtáblákra vonatkozik.

Kiemelt képünk forrása: Magyar Közlöny 2021. évi 100. szám

'Fel a tetejéhez' gomb