Folyamatosan csökken a BLM mozgalom támogatóinak száma

Apple bolt BLM-emlékhely

A jelek szerint a rasszista és fehérellenes BLM mozgalom szimpatizánsai már elég üzletet fosztottak ki, és elég utcát gyújtottak fel. Egy friss felmérés alapján egyre kevesebben támogatják a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat, mely karrierje csúcspontját tavaly, a George Floyd halálát követő zavargások során érte el. A megkérdezett felnőttek kevesebb mint fele tartja továbbra is hasznosnak a mozgalmat, ez a szám korábban magasabb volt.

2020. május 25-én egy rendőri intézkedést követően Minneapolisban elhunyt egy fekete bűnöző, akinek a nevét az egész világ megismerhette. No nem azért, mert oly sok pozitív tett fűződik a nevéhez, hanem mert halálát követően a rasszista BLM tevékenységének hála fél Amerika lángokra lobbant. Dőltek a szobrok, törtek a kirakatok, mindez a társadalmi egyenlőtlenség és a rendőri erőszak felszámolása érdekében. November elején végül megtartották az elnökválasztást az Egyesült Államokban, Biden megválasztásával pedig az indulatok alábbhagytak.

Csökkent a BLM támogatottsága

A Forbes magazin közölt nemrégiben egy kutatást, melyből kiderül, a Black Lives Matter mozgalom támogatottsága az idei évben tovább csökkent. A Politico felmérése pedig azt mutatta ki, hogy az amerikaiak többsége továbbra is pesszimista a faji egyenlőség megvalósulásával kapcsolatban.

A V4NA nemzetközi hírügynökség összefoglalójából kiderül, hogy a pártok támogatói között is érezhető különbséget lehet felfedezni a BLM megítélésével kapcsolatban. A megkérdezett feketék 84 százalékának és a demokraták 76 százalékának van pozitív véleménye a mozgalomról, míg a fehérek mindössze 56 százaléka és a republikánusok 36 százaléka támogatja a mozgalmat. 

megkérdezettek többsége szerint a rendőrség által elkövetett erőszak komoly probléma az Egyesült Államokban. A feketék 88 százaléka és a demokraták 90 százaléka vélekedik így, míg a republikánus szavazóknál ez az arány kisebb, mindössze 43 százalék. 

Egy évvel George Floyd halála után sem történtek érdemi változások

Joe Biden elnök a rendőri visszaélések megelőzése érdekében rendészeti reformokat tartalmazó jogszabály javaslatot nyújtott be a kongresszushoz azzal a céllal, hogy Floyd meggyilkolásának egyéves évfordulóján ki lehessen hirdetni az új törvényt. A rendőrségreform azonban elakadt, mivel a tervezet egyik sarokkövét, a minősített mentelmi jog csökkentésére vonatkozó rendelkezést, ami megvédi a rendőröket a legtöbb polgári pertől, a szenátusban a republikánusok fele ellenzi. 

Az évforduló kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a közteret, ahol a fekete bűnöző ellen a rendőrség intézkedett, átnevezték. Így most már, ha valaki Minneapolisba utazik, meglátogathatja a George Floyd teret is.

Elsősorban a botrányoké volt a főszerep

A BLM támogatottsága a botrányoknak és az erőszakos tüntetéseknek köszönhetően is csökkent az elmúlt évben. A George Floyd halála után kirobbant tüntetéssorozat során a nyáron 392 eseményt dokumentáltak, amelyekben a kormányzati hatóságoknak fel kellett lépnie az erőszakos a Black Lives Matter tüntetőkkel szemben, és legalább 50 tüntetésnél fegyvereseknek is jelen kellett lenniük.

Többször előfordult, hogy a tüntetők az éttermek teraszain ülőket inzultálták. Volt, hogy rátámadtak egy békésen étkező nőre, és azt követelték tőle, hogy a szolidaritás jegyében emelje fel a kezét.

Portálunk is beszámolt róla, hogy a Black Lives Matter egyik alapítója  egy 1,4 millió dolláros házat vásárolt magának egy fehérek lakta környéken, miközben a finanszírozás átláthatatlansága miatt a mozgalmon belül is ellentétek alakultak ki. 

Legutóbb pedig a mozgalom egyik aktivistájáról derült ki, hogy kisgyerekeket molesztált. Tay Anderson  BLM-aktivistát, egy denveri iskola igazgatósági tagját 62 gyerek molesztálásával vádolták meg. A férfi a legális tartózkodási engedéllyel nem rendelkező családok gyerekeit, és kísérő nélküli, 14 év körüli kiskorúakat célozott meg.

Egy dolog bizonyos: a hasonló ügyek nem fogják elősegíteni a mozgalom támogatóinak növekedését.

George Floyd testvére Bidenről: „Ő egy őszinte fickó”

A BLM-alapító gazdag fehérek szomszédságában vásárolt luxusingatlant

Kiemelt képünk forrása: Instagram/flatrabbitstudio

Iratkozzon fel hírlevelünkre