George Floyd testvére Bidenről: „Ő egy őszinte fickó”

Joe Biden amerikai elnök zártkörű találkozón fogadta kedden Washingtonban az egy éve rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd minneapolisi afroamerikai férfi családját.

„Együtt kell működnünk annak biztosítása érdekében, hogy az emberek Amerikában ne éljenek tovább félelemben” – mondta a találkozó előtt Floyd testvére, Philonise Floyd a Capitolium épületénél a család tagjai, Nancy Pelosi demokrata házelnök és más törvényhozók társaságában. Később a Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban.

„Megemlékeztünk arról, ami a bátyámmal történt” – mondta Philonise Floyd a találkozót követően. A Bidennel folytatott találkozóról úgy fogalmazott: „Nagyszerű volt, ő egy őszinte fickó.”

George Floyd unokaöccse, Brandon Williams szerint az elnök – a rendőrségi reformot érintő törvényre utalva – azt mondta nekik: „azt akarja, hogy a törvény jelentőségteljes legyen, és sértetlenül megőrizze George örökségét”.

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt, és ezzel a férfi halálát okozta.

A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, heves tiltakozásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt.

Derek Chauvint áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítéletet júniusban közli a bíróság. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Amerikai médiabeszámolók szerint kedd délelőtt sokan gyűltek össze a minneapolisi George Floyd téren, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtt elhunyt afroamerikai férfiról, akinek tragédiája tápot adott a 2020-as elnökválasztási kampányra is hatást gyakorló Black Lives Matter (a Fekete Életek is Számítanak, BLM) mozgalomnak, és jelentős mértékben meghatározta az Egyesült Államok elmúlt évi belpolitikai fejleményeit.

A tér közelében kedd délelőtt lövések dördültek, a lövöldözés feltételezett elkövetője szemtanúk szerint egy gépjárművel elmenekült – mondta el a Fox News amerikai hírtelevíziónak John Elder, a minneapolisi rendőrség szóvivője. A rendőrségi közlések szerint röviddel később egy személy az egyik helyi kórházban jelentkezett, súlyos sérülésekkel. Elder azt mondta: a hatóságok úgy vélik, hogy az illető a George Floyd téri lövöldözésben sérülhetett meg. Az első információk szerint válságos állapotban volt, de várhatóan túléli az esetet.

 

(MTI)

Tüntetők vonulnak Minneapolisban a bíróság épülete felé 2021. április 19-én, miután az esküdtszék megkezdte a döntéshozatalt Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr perében. MTI/EPA/Craig Lassig

Iratkozzon fel hírlevelünkre