Egy álhír szerint az oltottak nem köthetnek életbiztosítást

oltakozás koronavírus

A koronavírussal kapcsolatban már eddig is számos fake news terjedt a neten, amiket sajnos hiszékeny emberek tömegei hittek el. A legújabb trend, hogy a járvány ellen az egyedül megoldást jelentő vakcinákról kezdenek el hamis híreket terjeszteni rosszindulatú, alulinformált személyek.

Nevetségesebbnél nevetségesebb állításokkal találkozhatunk a közösségi média minden felületén. Még ha célirányosan nem is keressük ezeket a tartalmakat, akkor is szembe fognak jönni görgetés közben, akár egy fizetett hirdetés, akár egy távoli ismerős megosztása révén. Sőt, egy időben még a baloldali politikusok is az oltások ellen folytatták kampányukat, veszélybe sodorva ezzel mások, de a saját életüket is.

Az egyik legújabb álhír szerint, amennyiben egy beoltott személy életbiztosítást szeretne kötni, úgy a biztosítók vagy automatikusan elutasítják, vagy a „megnövekedett kockázat” miatt magasabb összeget kérnek tőle. Mint minden hamis hírnek, úgy ennek is számos verziója van, hiszen „száj-hozzászóláshagyomány” útján terjed, ezért gyakran változik. Egy dolog azonban közös a különböző verziókban: az oltottak már a biztosítók szerint is veszélyben vannak.

De mindez egy óriási hazugság.

Természetesen, aki akár csak minimálisan is képes a gondolkodásra, az egyből tudni fogja, hogy nem lehet valóságalapja egy ilyen hírnek. De a kétkedők és bizonytalanok meggyőzése érdekében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) egy hivatalos közleményt adott ki.

Nincs az életbiztosításokban Covid–19 elleni védőoltással kapcsolatos kizárás

A Mabisz közleményének legelején leszögezi, hogy

a magyarországi biztosítótársaságok életbiztosítási termékeiben nincs a Covid–19 elleni védőoltással kapcsolatos kizárás vagy mentesülés.

Leírják továbbá, hogy az AFP francia hírügynökség tényellenőrző, a Facebookon terjedő álhírek cáfolatával foglalkozó csapatának magyar munkatársa kérdésekkel fordult a Mabiszhoz. Az AFP munkatársának megfogalmazása szerint Németország és Franciaország után már Magyarországon is terjednek különféle megtévesztő információk azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus ellen beoltottak más elbírálás alá esnek a biztosítóknál.

Az AFP által feltett kérdéseket a Mabisz továbbította élet-, illetve egészségbiztosítással foglalkozó tagjainak. Ezt követően a megadott határidőre 13 válasz érkezett, melyek egytől egyig cáfolták az interneten terjedő álhíreket.

A közleményben kiemelik:

„Egyetlen biztosító válaszában sem volt arra utaló megjegyzés, hogy a Covid–19 megbetegedés elleni oltásokkal kapcsolatban az adott életbiztosítási termék általános szerződési feltételei speciális, kizárásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznának.”

A Magyar Biztosítók Szövetsége a közlemény végén felhívja a figyelmet, hogy tavaly decemberben már cáfoltak egy korábbi, biztosítókkal kapcsolatos álhírt. Leszögezték akkor, hogy a biztosítótársaságok jellemzően kifizetik a koronavírus-fertőzésben elhunytak életbiztosítását, szemben a közösségi médiában terjedő fake newsok állításaival.

Minden oltás hatékony

A különböző oltásellenes csoportok és ezotériahívők bejegyzései helyett mindig érdemes hivatalos forrásokból tájékozódni, illetve elismert szakemberek szavára hallgatni. Az összes, Magyarországon alkalmazott vakcina jó és hatásos, minden esetben megvédik a beoltott személyeket a súlyos, kórházi kezelést igénylő vagy akár halálos kimenetelű megbetegedésektől. Emellett sok esetben még az enyhe lefolyású betegségtől is óvnak. A friss adatokból látható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma leszállóágban van, ez elsősorban a kormány oltási programjának köszönhető. Ettől függetlenül, aki még nem oltatta be magát, az mindenképpen tegye meg! Regisztrálni ezen a linken keresztül lehetséges, majd a regisztrált személyek itt tudnak időpontot foglalni az általuk választott vakcinára.

Fontos kiemelni, hogy az oltatlanok körében ismét terjedhet a vírus. Ne feledjük:

Az oltás életeket ment!

Az oltakozást megtagadókon is múlhat, hogy lesz-e negyedik hullám

Lassított a koronavírus

Minden oltás hatékony – derül ki a Magyarország kormánya által közzétett táblázatból

A baloldal túl messzire ment, oltásellenes politikát folytat

Kiemelt képünk forrása: MTI/Kiss Dániel

Iratkozzon fel hírlevelünkre