Egy román fesztiválszervező szerint kettős mérce, hogy megtarthatták az idei csíksomlyói búcsút

Edy Chereji azon akadt ki, hogy Romániában nem engedélyezik a nagyszabású könnyűzenei fesztiválokat, a vallási rendezvényeket, búcsúkat viszont igen.

A tengerparti Neversea fesztivált is szervező Edy Chereji a szombati csíksomlyói búcsún készült felvétellel illusztrálta bejegyzését közösségi oldalán, felháborodásának adva hangot, hogy Romániában 500 fős létszámkorlátozással lehet eseményeket szervezni, zarándoklatokon azonban több tízezren vehetnek részt.

A korábbi években több tízezer részvevővel megrendezett Untold illetékese előrebocsátotta: „semmi baja” az egyházakkal, legyen szó bármilyen felekezetről, és a csíksomlyói búcsúhoz hasonló zarándoklatok ellen sincs kifogása.

„Nagyon jó, hogy rendeznek zarándoklatokat, viszont engem a hatóságok kettős mércéje zavar. Szervezési szempontból mi a különbség a mai búcsú és egy fesztivál között?”

– tette fel a kérdést Edy Chereji.

A fesztiválszervező szerint a két típusú rendezvény között nincs különbség abban a tekintetben, hogy mindegyiken több tízezren vesznek részt a szabadban, szerinte annyi a különbség, hogy ők azt javasolták: az Untoldra és a Neversea-re kizárólag beoltott, negatív PCR-tesztet felmutatók kapjanak bebocsátást, vagy akik átestek a koronavírus-fertőzésen.

„Nem felháborító, hogy bennünket, akik a legszigorúbb szabályok betartását javasoljuk, adót és illetéket fizetünk, arra hivatkozva korlátozzanak, hogy nem biztonságos 500 fősnél nagyobb rendezvényeket szervezni? Eközben azonban látjuk a búcsúra elzarándokoló több tízezer emberről készült fényképeket”

– olvasható Chereji posztjában.

A tavaly a járvány miatt elmaradt kolozsvári Untold megrendezése idén is bizonytalan. Chereji a napokban a hatályos rendelkezésekre utalva úgy fogalmazott: „milyen fesztivál az, ahol csak 500 ember vehet részt?”

A román sajtó dicséri a magyarokat

Hála Istennek azonban nem mindenki úgy áll hozzá a csíksomlyói búcsúhoz, mint az ismert rendezvényszervező. A Vasarnap.hu helyszíni tudósítója szerint a román sajtó pozitív hangnemben számolt be a zarándoklatról, kiemelve a magyar kultúra szépségét. A legnagyobb román kereskedelmi csatorna riportjából pedig kiderül, hogy bár több mint 40 ezren vettek részt a szombati szentmisén, mindenki fegyelmezett volt és betartotta a járványügyi szabályokat.

(kronikaonline.ro nyomán)

 

Az ég a földdel összeér, számomra ezt jelenti pünkösd ünnepe – Böjte Csaba a Vasárnapnak

A hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette a pünkösdszombati búcsú szónoka

 

Kiemelt képünk a csíksomlyói búcsúban készült 2021. május 22-én. Fotó: Elekes Dániel/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre