A hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette a pünkösdszombati búcsú szónoka

Idén a búcsún kevesebben vettek részt, de a tömeg most is betöltötte a hegynyerget.

A járványügyi korlátozások betartásával, Székelyföld megannyi településéről gyalogos zarándokok „menetoszlopai” érkeztek a csíksomlyói „Nyeregbe”. Helyszíni tudósítónk, Elekes Dániel beszámolója szerint a járványügyi korlátozások miatt idén kevesebben tudtak részt venni a zarándoklaton, de a tömeg így is betöltötte a hegynyerget. A zarándokokat önkéntesek segítették a tájékozódásban az egyes tájegységek számára kijelölt szektorok felé, és ha kell, figyelmeztettek a maszkviselésre. A járvány miatt az idén csak gyalog, kerékpárral, vagy személygépkocsival érkezhettek a hívők.

Képgalériánk folyamatosan frissül!

A képre kattintva galéria nyílik!

A hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában a pünkösdszombati búcsú szónoka, a moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános. Salamon József szülőföldje szóhasználatával élve jelentette ki, hogy “honn vannak”, vagyis otthonukban érzik magukat a csíksomlyói hegynyeregben a fogadalmi búcsú zarándokai.

Megjegyezte: a moldvai csángók számára Csíksomlyó évszázadokon át “a lelki oázist jelentette”, ahová eljőve anyanyelvükön imádkozhattak, énekelhettek, ahol önmagukra találtak, és megerősödtek.

“Amíg ez a ragaszkodás él a lelkekben Csíksomlyó iránt (…), lesz jövőnk, hitünk, lesznek értékeink, lesz elképzelés a jövőről”- hangoztatta.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes érkezik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe 2021. május 22-én. MTI/Veres Nándor

Salamon József megemlítette: a csíksomlyói zarándokok kereszt alatt, sokan vándorbottal a kezükben jöttek a hegynyeregbe.

Felidézte: amikor 1949-ben Márton Áron püspök a Gyimesekben bérmált, elterjedt a hír, hogy a kommunista hatóságok le akarják tartóztatni.  A gyimesbükkiek ünneplő ruhába öltözve, támaszként és oltalmazóként használt bottal a kezükben kísérték a püspöküket Csíksomlyóra. Egymást védték a zászló és a kereszt oltalma alatt.

“Továbbra is haladjunk azon az úton, amely megerősít bennünket igazi összefogásban, egységben a nagyjainkkal együtt” – jelentette ki a szónok.

Arra is kitért prédikációjában, hogy ha mindenki annyi időt szánna a jó terjesztésére, mint a bűnbakok keresésére, és a maga igazának az igazolására, hatalmas lenne az előrehaladás.

A búcsús szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be.

Az idei búcsú sajátos színfoltja volt Molnár Levente székelyföldi származású operaénekes, aki a zarándoklat világi fővédnökségét vállalta. A világhírű bariton Máriapócsról indulva részben gyalog tette meg az utat Csíksomlyóra, és elhozta az útba ejtett közösségek imaszalagjait.

Molnár Levente a mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel.

A búcsún kevesebben vettek részt, mint a járvány előtti alkalmakkor, de a tömeg most is betöltötte a hegynyerget.

MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!