Ismét hazudott a baloldal: a lezárások ellenére is nőtt a gazdaság

Bár a baloldal mindent megtett azért, hogy bebizonyítsa: a koronavírus-járvány alatt tönkrement a magyar gazdaság, és az ország alig tud megélni, erről az állításukról is kiderült, hogy hazugság volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2021 első negyedévében az előző negyedévvel összevetve 1,9 százalékkal nőtt.

Mindez azt jelenti, hogy a vártnál sokkal jobban teljesített a magyar gazdaság. A KSH szerint a bővüléshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy ha az éves összevetést nézzük, akkor a gazdaság teljesítménye 2020 azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott mutatók szerint 1,8 százalékkal csökkent. Ez is kedvező meglepetés, mert az elemzők előzőleg nagyobb visszaesést vártak erre az időszakra.

A statisztikai hivatal kimutatást közölt az amerikai tájékoztatási gyakorlat alapján is. Ez az úgynevezett évesített index 7,7 százalékos növekedést jelez az első negyedévben. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Varga Mihály keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a magyar gazdaság. A pénzügyminiszter az adatokból arra következtetett, hogy a gazdaság jól hasznosította a kormányzati támogatásokat, és alkalmazkodott a kihívásokhoz, így a korlátozások kevésbé fogták vissza a teljesítményt.

„Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a felzárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat”

– hangsúlyozta a miniszter az MTI tudósítása szerint. A jövőre vonatkozóan Varga Mihály hozzátette, éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál.

Magyarország Kormánya erőteljes intézkedéseket tett az elmúlt időszakban a gazdaság védelme és újraindítása érdekében. Mint ismert, a koronavírus-járvány, illetve az azzal járó gazdasági válság alaposan felforgatta a világgazdaságot. A pénzügyminiszter nemrégiben például adócsökkentési és adóegyszerűsítési javaslatokat jelentett be. Minderről törvényjavaslatot fognak benyújtani az Országgyűlés elé. A kormány a gazdaság újraindítását szeretné segíteni az adópolitikán keresztül. A jövőben esedékes adócsökkentésekről itt írtunk részletesebben.

Varga Mihály adócsökkentéseket és adóegyszerűsítéseket jelentett be

Kiemelt cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése

Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Iratkozzon fel hírlevelünkre