II. János Pál merénylője ma sem bánja, amit tett – nyílt levélben vonja kérdőre a pápa egykori barátja

Május 13-án volt éppen 40 esztendeje, hogy a török Mehmet Ali Ağca II. János Pál pápa életére tört a római Szent Péter téren, május 18-án pedig az egyházfő születésének 101. évfordulójára emlékezünk. Ez alkalomból újra nyilatkozott a terrorista – aki évek óta szabadlábon van –, ám zavaros gondolatmenetéből ezúttal is az derült csak ki, hogy két dologra továbbra sem hajlandó: nem kér bocsánatot és nem árulja el, kitől kapta a megbízást a pápa megölésére. Emiatt a szent pápa egykori személyes jó barátja, a L’Osservatore Romano című lap egykori főszerkesztője, Gian Franco Svidercoschi nyílt levelet írt Ali Ağcának, melyet az Il Sismografo blog közölt.

Gian Franco Svidercoschi levelében úgy fogalmazott: ezekben a napokban átszőtte minden gondolatát II. János Pál emléke. Felidézte, amit az idős egyházfő halála előtt néhány hónappal mondott el neki: „A merényletről kezdtünk el beszélgetni. Ő pedig, újra és újra, szinte kétségbeesetten ismételte el nekem, hogy fáj a szíve (és ez nyilvánvalóan a haláláig így volt) amiatt, hogy támadója soha, egyetlen szóval sem kérte a bocsánatát azért, mert megpróbálta őt megölni.” Az idős újságíró szerint a pápa megdöbbent, amikor a börtönben meglátogatta Ağcát, és annak az első szavai a bocsánatkérés helyett ezek voltak hozzá: „De miért nem haltál meg? Én pontosan céloztam…”

Ezért írom ezt a nyílt levelet Önnek, Mehmet Ali Ağca – szólítja meg a terroristát Svidercoschi. „Azt kérem, hogy mivel nem tette meg a pápa életében, mondja ki most a bűnbánat szavait, azokat, amelyeket II. János Pál hiába várt Öntől. Ez, mondhatjuk, hogy egy apró igazságtétel lenne. Lehet, hogy naiv vagyok, de remélem, hogy a pápa emléke előtti tisztelet rábírja arra, hogy elmagyarázza nekünk: hogyan lett volna képes egy olyan jó és szent ember megölésére, mint amilyen Karol Wojtyla volt…”

Svidercoschi ezután határozott kérdések sorát szegezi Ağcának. Az egyik arra vonatkozik, hogy ki segítette a szökését 1979. november 25-én a törökországi szigorúan őrzött Kartel Malpete börtönből. „Egyedül nem tudta volna megcsinálni. Ki segített önnek? Helyes az a feltételezés, hogy a szovjet titkosszolgálatok, a KGB állt a szökése hátterében?”

A pápa egykori jó barátja azt is tudakolja, miért „jelentette be” Ağca a szökése után, hogy megöli II. János Pált, ha az Törökországba érkezik november 28-án, eltervezett látogatására. Az volt a feladata – kérdezi Svidercoschi –, hogy a pápát arra kényszerítse, ne foglalkozzon többé nyíltan Lengyelországgal és a többi, a Szovjetunió fennhatósága alá tartozó országgal?

II. János Pál pápa és Mehmet Ali Agca találkozása a börtönben (Forrás: Il Sismografo)

A L’Osservatore Romano egykori főszerkesztője megkérdezte a terroristától neki címzett levelében, hogy merre járt, miután 1979 novemberében nyoma veszett. „Azt mondják, hogy több országban is megfordult, de a legtöbbször Bulgáriában. Ez igaz? Valamilyen csoport, valamilyen titkosszolgálat védelme alatt élt? Ki adott önnek pénzt a megélhetéshez és például a luxusszállodákra, ahol gyakran megfordult?”

Az 1981. május 13-ai eseményekre áttérve az újságíró azt firtatta: „Egyedül ment a Szent Péter térre? Mit érzett belül, miközben tudta, hogy azért megy oda, hogy megölje a katolikus egyház fejét? Mire gondolt, amikor elsütötte a fegyverét? Csak két lövést adott le? Amikor elmenekült, meg volt győződve arról, hogy megölte a pápát?”

Kitért arra is, hogy a merénylő, letartóztatása után belekezdett a vallomásba, majd hirtelen elhallgatott. „Megfenyegették?” – kérdezte az újságíró, aki kérdéseinek hosszú sorát azzal zárja: Agca most, negyven évvel később, mit szeretne mondani II János Pálnak, érez-e valódi megbánás amiatt, amit tett? Svidercoschi leírja azt is: nagyon naivnak érzi magát, amiért választ vár ezekre a kérdésekre, de mégis úgy érzi, fel kell azokat tennie „egy olyan ember emlékére, aki a világ békéjéért dolgozott, és aki minden embert szeretett, beleértve önt is” – írja a terroristának címzett levelében.

„Emlékszik, mit mondott önnek, amikor meglátogatta a börtönben? Azt: Ma emberként, sőt testvérként találkozunk” – idézte fel az újságíró. „Ezúttal hogyan válaszol neki? Egy újabb kitalált történettel vagy az igazsággal?” – zárja kérdései sorát Gian Franco Svidercoschi.

Hogyhogy nem halt meg? Én pontosan céloztam! – mondta a merénylő II. János Pál pápának

A pápának meg kellett halnia

Iratkozzon fel hírlevelünkre!