A pápának meg kellett halnia

Hogy mi állt egészen pontosan a II. János Pál pápa elleni 1981. május 13-án elkövetett támadás hátterében, az talán sosem derül már ki a nyilvánosság számára. Egy dolog volt bizonyos: aznap bizonyos körök elképzelése szerint „a pápának meg kellett halnia”. Szerencsére ez nem következett be, bár nem sokon múlott… Ez a vérfagyasztó néhány szó azonban immár egy könyv címét adja, amely március 24-én jelenik meg, a szerzője: Antonio Preziosi újságíró.

Még a szent pápa elleni támadás 40. évfordulója előtt megjelenik a RAI rádiós újságírója, Antonio Preziosi könyve a Szent Péter téri támadásról, melynek elkövetője a török ​​terrorista, Mehmet Ali Agca volt.

A kötet bevezetőben az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, Rino Fisichella érsek emlékeztetett arra, hogy Karol Wojtyła bíboros 1978-as megválasztása mekkora „riadalmat váltott ki az akkori Szovjetunió diktatórikus hatalmának központjaiban”. A szerző ezzel kapcsolatban megjegyezte: a lengyel pápát „szerették és csodálták”, de „nagy félelmet” is felkeltett bizonyos körökben. Emlékeztetett arra, hogy 1980-ban a még fiatal II. János Pál levelet küldött Leonyid Brezsnyev akkori szovjet vezetőnek a lengyel szuverenitás védelmében.

A könyv részletes leírást tartalmaz a támadást megelőző mozzanatoktól a súlyosan sérült pápa Gemelli klinikára szállításáig, majd beszámol az életéért folyó küzdelemről is. A leírásokat misztikus és vallási elméletek egészítik ki a könyvben, a háttérben pedig mindenek felett állnak a fatimai jelenések és a pápa határozott meggyőződése a Szűzanya közbenjárásáról.

Preziosi arról is írt, hogy II. János Pál ellen pontifikátusa alatt mintegy 15 támadás történt, amelyek nagy részét a nyilvánosság nem ismeri. 

A könyv Karol Wojtyła részletes életrajza, pontifikátusának története, kitér a legfontosabb eseményekre és utazásokra, valamint betegségeire is. A szerző rámutat: Szent II. János Pál pápa meg volt győződve arról, hogy a Szovjetunió összeomlása és ami az egykori keleti blokk országaiban történt, mint Szűz Mária „beavatkozásának és gondoskodásának” következményei. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre