Összeállt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programja

Budapestre várják Ferenc pápát és öt kontinens zarándokait szeptember 5-12. között – jelentették be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón. A rendezvényen Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője és Fábry Kornél főtitkár számolt be a nagyszabású eseménysorozat tervezett programjairól.

2021. szeptember 5-e és 12-e között Budapesten kerül megrendezésre a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A szervezők csütörtökön beszámoltak arról, hogy a világtalálkozó programlistája elkészült.

A kongresszus nagyszabású nyitó-, és záróeseményét a Hősök terén rendezik meg, utóbbin Ferenc pápa személyesen szeretne részt venni. Üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen utoljára 21 évvel ezelőtt, II. János Pál személyében volt jelen  egyházfő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Mohos Gábor elmondta, hogy a világjárvány nagy kihívás elé állította a szervezőket, de mindvégig bíztak benne, hogy meg tudják tartani az eseményt. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az emberiség megtapasztalta a korlátait, de sosem maradt egyedül.

„Meg tudjuk mutatni, hogy van reményforrásunk, az Oltáriszentségben, a velünk lévő Istenben!” – nyilatkozta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának vezetője.

Elmondta, hogy a szeptemberi esemény nem csak a találkozás, hanem – a járványhelyzet enyhülésével – a hálaadás ünnepe is lesz.

A NEK „hétköznapjain”, szeptember 6-10. között az események fő helyszíne a Hungexpo lesz. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtótájékoztatója (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

 

Öt kontinensről várják a szervezők az előadókat és természetesen a zarándokokat is.

A legmesszebbről, a Fülöp-szigetekről José Palma Cebu érseke érkezik, aki közel 11 ezer kilométert utazik. Találkozhatnak az érdeklődők Andrew Yeom Soo-jung bíborossal, Szöul érsekével is. Ő az első római katolikus vezető, aki 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát. Jön továbbá Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke – ő Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt évtizedeken át.

Az eseményen a golyóálló bíborosként emlegetett riói érsekkel is találkozhatunk.

A brazil Orani Joáo Tempesta bíboros túlélt két fegyveres rablást és egy utcai lövöldözést. Számos előadó érkezik olyan országból, ahol napi szinten kell szembesülni a keresztények elnyomásával, üldözésével.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtótájékoztatója (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

A Hungary Helps kiállításon mutatja be a keresztényüldözés véres valóságát

A kongresszus keretében, szeptember 7-én nyílik meg a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében létrejött Kereszt-tűzben kiállítás. A tárlat a Közel-Keleten és Nigériában zajló keresztényüldözés véres valóságát demonstrálja kortárs mártírok sorsán keresztül.

A tárlat világviszonylatban is úttörő módon állít emléket a közel-keleti és nigériai keresztény közösségek üldöztetésének és a hívek által átélt szenvedésnek.

A Kereszt-tűzben tudományos alapokra helyezve, történetileg és szakmailag alátámasztva hívja fel a figyelmet az aggasztó folyamatokra, mutat rá a helyi keresztény közösségek helyzetének tarthatatlanságára és tárja fel az üldöztetés okait. A Kereszt-tűzben kiállítást korábban Magyarország mellett az Egyesült Államokban, Németországban és Olaszországban is láthatta a nagyközönség.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében változatos programokkal várják a szervezők városszerte az érdeklődőket: Böjte Csaba előadása, ForrásPont, Ákos koncert, családi nap a Margitszigeten, Szent István könyvhét és vásár a bazilika előtti téren, a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje – csak néhány ezek közül. A kongresszus hetében zajlik az Ars Sacra fesztivál is.

 

Ferenc pápa Magyarországra látogat

Az eucharisztia egy ép ésszel szinte felfoghatatlan misztérium

Azbej Tristan: Imádkozzunk a Szentföld békéjéért!

Iratkozzon fel hírlevelünkre