Törvénytelenkedjél a kedvemért, légyszi, csak egy kicsit

Czeglédy Csaba Facebook-posztban mondja el, hogy ő bizony nem ért a vakcinákhoz, de a kormány láthatóan tök rosszul csinálja, hogy mindenfélét berendel, az oltási igazolvány meg… arról jobb nem is beszélni.

Hát komolyan, még szegény Kim Dzsongun is összetenné a két kezét, ha ilyesmi kollektív akaratszabályozást bármikor is be mert volna vezetni.

Mert nézzük meg mi van itt: az a – Czeglédy szerint – pusztán egészségügyi és pusztán személyes információ rólam, hogy be vagyok-e oltva vagy sem, az aztán nem tartozik senkire, de végképp nem a színház ruhatárosára meg a pincérre. (Furcsa felfogás ez egy világjárványról, igaz-e?)

Egyébként meg az egész nem szól másról, mint hogy a kormány direkte kibabrálna az emberekkel, mert az a választás előtti évben tök logikus.

Persze Czeglédy szerint a kormány rendelkezése hátrányosan megkülönbözteti az embereket, és az az étterem, amelyik nem engedi be az igazolványtalanokat, jogsértést követ el.

„Akit nem akarnak oltási igazolvány nélkül beengedni bármilyen helyre, dokumentálja az ellene elkövetett jogsértést, majd forduljon az Alapvető Jogok Biztosához az őt közvetlenül ért hátrányos megkülönböztetés miatt.”

Azt hiszem a fenti jelenségre szokták volt mondani még a kétezres évek elején: besza-behu.

Akkor (na, mégegyszer) tegyük rendbe a dolgokat

Vannak jogosítvánnyal rendelkező emberek, és vannak jogosítvánnyal nem rendelkező emberek. Miért mondja meg bárki is Kristófnak a XIII. kerületből, hogy jogsi nélkül nem vezethet? Hiszen nem kötelező a jogsi. De nem ám, választható! Mintegy azt is mondhatnánk: opcionális. Hát akkor meg minek kell a vezetéshez? A jogsisok nem okoznak baleseteket? Hát de. Akkor meg? Mi értelme?

És akkor most bedobom a kártyát, amiért a ballib sajtó a leginkább szeret engemet elővenni.

Van itten egy világjárvány. Volt már hasonló, de ekkora még nem. (Globalizáció rulez!) Új idők, új szabályok, nem olyan nehéz ez, de egészen úgy van most is, mint anno a leprásokkal. Akkoriban egy fertőző betegség kordában tartására nem volt más lehetősége a társadalmi berendezkedésnek, minthogy a gyanús, illetve fertőző betegeket egyszerűen elszeparálják a társadalomtól.

Tudom, hogy a magukat be nem oltó emberek (azok is, akik mindenfajta orvostudományi érvvel szembe menvén azt gondolják, a fullos immunrendszerük az atomsugárzástól is véd) nem leprások, és azt is tudom, hogy nem feltétlen fertőző betegek. Meg azt is tudom, hogy Czeglédy azt kéri mindenkitől, hogy kamerástul járkáljon mindenki olyan helyeken, ahová nyilvánvalóan nem fogják beengedni. Azt viszont megérthetnék, hogy egy ország irányítása szempontjából marhára nem létezik az a zseniális infrastruktúra, amivel az ő potenciális veszélyességi tényezőjük kiiktatható lenne. Vagyis hát van ez az oltási igazolvány, vagy miféle. Mondjon jobbat, akinek nem tetszik.

De nagyon kérem, ne jöjjenek megint ezzel az „ingyen tesztet mindenkinek” szöveggel, mint ha egy negatív teszt azt jelentené, hogy az illető immunis, vagy legalábbis mostantól rendben van egy hétig. Mert körülbelül csak addig van rendben, amíg a szkafanderes arcok közül ki nem lép megint a nagyvilágba. Az oltás jó, tessék élni vele.

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további írásai ide kattintva olvashatók.

Megpróbáltunk leesni a Föld széléről, de Orbán miatt nem sikerült

Halott nőket csókolgatni nem oké

Kiemelt képünk forrása: Knack

Iratkozzon fel hírlevelünkre