Halott nőket csókolgatni nem oké

Kaliforniában újranyitott Disneyland, és vele az egyik leghíresebb látványossága, az újragondolt Hófehérke út. Történt aztán, hogy felült rá pár szőröstökű kritikus, akik híven szakmájuk megnevezéséhez, jól meg is kritizálták a dolgot. De nem csak az utat, rögtön az egész Hófehérke-sztorit, mert hát mint kiderült: a legelső Disney-rajzfilm ’37-es prömierje óta öl, butít és nyomorba dönt – kábé –, és hát hová is lett azóta a világ, most nézzem meg!

Hogyan is lehetne – lamentálnak a kritikusok – az igaz szerelem csókjáról beszélni, amikor a herceg tulajdonképpen, önhatalmúlag, egy öntudatlan nőt csókolgat? 

Azt mondják (nagyon figyelj, ne nevess): „Nehéz megérteni, hogy a Disneyland 2021-ben miért visz színre még egy ilyen régimódi ideákra épülő jelenetet.”

Hát aggódnak a szentjeim, mihez kezdenek a mai fiatalok ezzel a negatív üzenettel. Az egyik feminista akadémikus még odáig is eljutott, a Hófehérke és a Csipkerózsika – azzal hogy öntudatlan személyek felé való szexuális közeledést mutatnak be – a szexuális erőszakot reklámozza!

(Hogy minden ma újragondolt, megfilmesített Disney-remekbe beleerőltetnek egy ultrafeminista szálat; hogy nemi identitásukban még meg nem erősödött fiatalokat szándékosan tartanak mentálisan sebezhető állapotban; hogy férfi sportolók gyalulnak le női versenyzőket a női számokban; hogy férfiak kolbászolnak jobbra-balra a női mosdókban és öltözőkben – ez mind tök oké.)

Amennyire könnyfátyolos gyerekkoromból fel tudom idézni a történetet, valóban rémlik némi hiány a drámai felépítettségben, legalábbis ami a herceg személyét, illetve a bonviván és a primadonna közti szerelmi viszonyt illeti, de most komolyan, van olyan gyerek, aki a dicsfényben érkező ló, a herceg, a halott nő, a halott boszorkány és gyászoló törpék közepette shakespeare-i dilemmákon kezd szorongani? Van olyan gyerek, aki számára Hófehérke szerelemtől való feltámadása nem egy „szimpla” katartikus élmény, hanem a teljes lelki megnyomorulás kapudrogja?

Igazából azon csodálkozom, hogy nem jött fel a nekrofília, mint téma, mert ugye azt egyik szereplő sem tudja, hogy ha itt most puszi-puszi, akkor itt minden rendbe jön. Úgy vannak vele, „mint halottnak a csók”, szokták volt mondani. De inkább nem adok ötleteket, elég vad dolgokkal állnak elő ezek maguktól is.

Amúgy kíváncsi lennék, hogy a Hófehérkét szapuló kritikusok gyermekei milyen meséken nőnek fel. Meseország tényleg csodaszép?

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további cikkei ide kattintva olvashatók.

Nincs több csók Hófehérkének, mert álmában nem egyezhet bele

 

Kiemelt képünk forrása: Disney Parks/Youtube (képernyőkép)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre