Nincs több csók Hófehérkének, mert álmában nem egyezhet bele

Sokan nőttünk fel klasszikus Grimm-meséken, és felnőttként talán nyugodt szívvel jelenthetjük ki: nem sérültünk egyik által sem. Sőt, legalább tisztán megjelent a jó és a rossz, és mindegyik meséből megtanulhattuk, mi a helyes út. Éppen ezért fogja a fejét az egészséges gondolkodású egyszerű ember, amikor azt olvassa: Disneylandben eltörölnék a Hófehérkéből ismert csókjelenetet, mert nem egyezik azzal, amit a gyerekeknek tanítunk a beleegyezés fontosságával kapcsolatban.

Jól ismerjük a híres jelenetet a Hófehérkéből, amikor a herceg megcsókolja az üvegkoporsóban fekvő, halottnak hitt lányt, aki a szerelmes csóknak köszönhetően életre kel. Disneyland a pandémia után újranyitott, és megújította híres Hófehérke útját. Ebben is látható a híres csókjelenet, melyet a kritikusok eltörölnének: Hófehérke ugyanis aludt, így a csókba nem egyezhetett bele.

A jelenet eltörlésének ötletgazdái szerint – akik valószínűleg jó dolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak, és unalmukban bődületes butaságokat találnak ki – az „erőszakos” csókjelenet aláássa mindazt, amit a beleegyezés fontosságáról tanítunk a gyerekeknek. Úgy vélik,

ez eleve nem lehet igaz szerelem, hiszen kettejük közül csak az egyik van tudatában annak, ami történik.

Az 1937-ben készült Hófehérke című mesefilmet egyébként először kezdik ki. 2018-ban Kazue Muta, a japán Oszakai Egyetem professzora azzal érvelt, hogy az alvó nő megcsókolása valójában

egy eszméletlen ember elleni szexuális erőszak.

A 61 éves feminista akadémikus odáig jutott, hogy Hófehérke és Csipkerózsika történetei ösztönzik a szexuális erőszak terjedését.

(Forrás: Dailymail.co.uk; Fotó: jelenet az 1937-es Disney-filmből)

Iratkozzon fel hírlevelünkre