Az amerikai katolikus püspökök megtagadhatják az áldozást az abortuszpárti politikusoktól

Biden, vallás

Az Egyesült Államok püspökei azt fontolgatják, hogy hivatalossá teszik az életellenes katolikus politikusokkal szembeni tiltakozásukat. Drasztikus lépést terveznek: megvonnák tőlük az áldozás lehetőségét.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB), amely júniusban tartja országos ülését, fontolgatja egy dokumentumtervezet jóváhagyását, amely azt tanácsolná, hogy az abortuszt támogató katolikus politikusok ne részesülhessenek az áldozás szentségében. Ezzel a lépéssel tiltakoznának az ellen, hogy Biden továbbra is liberális abortuszpolitikát folytat, olyat, amely ellentétes a katolikusok hitének tanításával. Nevezetesen azzal, hogy minden emberi élet szent a fogantatás pillanatától a természetes halálig.

Feloldhatatlan probléma

Kansas város érseke, Joseph Naumann szerint – aki az USCCB Életvédő Bizottságának is az elnöke – az abortusz pártolása súlyos erkölcsi vétség és mivel Biden elnök katolikus, ez feloldhatatlan problémát jelent.

„Hogyan mondhatja, hogy ő hívő katolikus, ha olyanokat cselekszik, amely teljesen ellentétes az egyház tanításával?” – teszi fel a költői kérdést Naumann. A katolikus egyház kánonjogi kódexe pedig azt tanítja, hogy aki bűnös életet él, az nem vehet részt a szentáldozásban.

Bár a katolikus püspökök összességében ellenezték, hogy Biden áldozhasson, a Pew Research Center által nemrégiben végzett felmérés szerint az amerikai katolikusok kétharmada úgy véli, hogy az abortuszról vallott álláspontja ellenére az elnök részesülhetne a szentségben.

Életellenes intézkedések

A magát hívő katolikusnak mondó Joe Biden eddigi 32 életellenes intézkedésével máris megelőzte Barack Obama volt elnököt, s minden eddig regnáló amerikai elnöknél jobban pártolja az abortuszt. Mindezt 100 hivatalban eltöltött nap után sikerült elérnie.

Biden, aki egyébként a második római katolikus elnök, gyakran kerül ellentétbe nemcsak az egyházzal, hanem a szélesebb katolikus közösséggel is. Ezek a nézeteltérések sok esetben az abortuszon túlmutató társadalmi kérdések miatt születnek. Legutóbb például a Biden-adminisztráció feloldotta a magzati szövetek felhasználásának tilalmát a kutatók számára, így adófizetők dollárjait újra olyan kutatásokra használják, amely ártatlan életek kioltására épül.

Továbbá az elnök támogatja az egyenlőségi törvényt, amely megvalósulása esetén nem tisztelné az amerikaiak erkölcsi és vallási meggyőződését. A katolikus orvosok például attól tartanak, ha a törvényt elfogadják, az a lelkiismereti jogaikat is lábbal tiporhatja. Arra kényszerítené őket, hogy vallásosságuk és lelki meggyőződésük ellenére terhességmegszakításokat végezzenek.

Kétharmados többségre lenne szükség

Az USCCB idei első közgyűlésére június 16-18. között kerül sor, amelyen egyéb témák mellett szavazni fognak a fenti javaslatról, mely szerint az abortuszpárti katolikus politikusoktól megvonnák az áldozás lehetőségét. Ahhoz, hogy jóvá hagyják az előterjesztést, a jelenlévő és szavazó püspökök kétharmados többségének voksára lenne szükség.

Ha az USCCB jóvá is hagyja a dokumentumot, akkor is az egyes püspökökre maradna a döntés a szentáldozás megvonásáról. Az egyes egyházak és egyházmegyék pedig különböző állásponton vannak az életellenes katolikus politikusok megítélésével kapcsolatban…

Biden minden eddigi elnöknél jobban pártolja az abortuszt

Keresztény orvosokat kényszerítene a Biden-kormány nemátalakító műtétek elvégzésére

Biden meghajolt az abortuszpárti aktivisták előtt

Forrás: The Christian Post

Kiemelt kép forrása: The Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre