A hívő ember tovább él – mondta Bese Gergő atya az Abszolútban

Az Abszolút friss adásában Bese Gergő jánoshalmi káplán volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. A beszélgetésben szó esett a magyar nemzet jövőjéről, a liberalizmus hazugságairól, valamint a keresztény európai értékrend tudatos, 21. századi elértéktelenítéséről is.

A liberalizmus önmagát megcáfoló módon lett hazug az elmúlt 30 évhez képest – mondta el az Abszolút új adásában Bese Gergő atya, aki szerint a rendszerváltáskor toleráns liberalizmus szöges ellentéte volt a mai neoliberális abnormális ideológiának. A 21. századi haladó világ legnagyobb hazugsága a „szabadság”, az az eszme, amit társadalmi üdvözítésnek képzelnek. Ez nem létezik – szögezte le –, „nem vagy szabad, csak abban, amire azt mondják, hogy szabadon mozoghatsz.”

A neoliberális Nyugat, vagy épp a magyar baloldal úgy gondolja, hogy a vallást politikai korrektséggel fel lehet váltani, azonban a kettő nem ugyanaz – magyarázta Bese Gergő atya a műsorban. Úgy fogalmazott: nem tudunk a normalitást megszégyenítve szembemenni Isten teremtésével, például – „nem tudjuk minden sejtünket átműttetni”.

Visszásnak tartja, hogy a nemzeti kisebbségek kérdéseit a mai napig nem tudja tisztázni az EU, és védelmüket az országok saját hatáskörébe helyezi, ugyanakkor ötéves LMBTQ-stratégiát szavaznak meg.

Eltűnőben a normalitás

A 21. században a felgyorsult információs társadalom teljesen felborította azokat a tradicionális értékeket, amelyek az 1900-as évekig jellemeztek bennünket – fejtette ki véleményét a jánoshalmi káplán, felhívva a figyelmet a globális irreális gondolkodásra: 

„A normalitás nem azt jelenti, hogy felborítjuk az értékeinket, hanem azt, hogy befogadjuk az életet a fogantatástól a természetes halálig. A normalitásba az tartozik, amikor egy férfi és egy nő házasságot köt.”

Bese Gergő beszélt a szeptemberben megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusról is. Elmondta már most borítékolható, hogy „mindenféle piszkosságot” írnak majd róla egyes fórumok, mindent megtesznek majd, hogy elvegyék az erejét annak, amit az oltári szentségben közöttünk lévő Krisztus tudna a nemzetnek adni.

Végezetül kiemelte:

„A hívő ember tovább él, optimistább, sokkal inkább be tudja fogadni a másik embert, észreveszi az elesettet. Rengeteg pozitív dolog van abban, ha valaki el tud rugaszkodni a földtől és az ég felé tudja emelni a tekintetét.”

 

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre