Argentína ismert abortuszpárti harcosa belehalt az abortuszba

Fiatal nők ünneplik az abortusz legalizálását Argentínában.

Nem a legjobb reklám az életellenes propagandának. Az eset kapcsán több szakértő is megszólalt, akik elmondták, az abortusz korántsem veszélytelen beavatkozás. A helyi feministák nem vesznek tudomást a halálesetről, míg a lengyel halálpárti aktivisták példaként tekintenek az abortusz Argentínában történt legalizációjára.

Akár két életbe is kerülhet

A dél-amerikai államban 2020 végén fogadták el a sok vitát kiváltó abortuszt legalizáló törvényt. Korábban a magzatgyilkosság illegális volt a túlnyomórészt katolikus országban. Azóta az ismert aktivista az első személy, aki magzatelhajtás következtében veszítette életét Argentínában.

Minderről a helyi spanyol nyelvű média számolt be. Gonzalez Lopez korábban az „álmának” nevezte az abortuszműtétet, de feltételezhetően nem ilyennek álmodta meg a veszélyes beavatkozást. A 23 éves nő a Radikális Ifjúság vezetője volt a Mendoza tartománybeli La Paz településen. Halála heves vitát váltott ki Argentínában az abortuszról, és felhívta a nők figyelmét arra, hogy tudatosítsák: a magzatok meggyilkolása rájuk nézve is nagyon komoly kockázatokkal járhat.

Abortuszpártiak menete Argentínában.

Abortuszpártiak menete Argentínában (Forrás: Instagram/Amanda Cotrim)

Luis Durand argentin sebész az ACI Prensa újságíróinak elmondta, hogy

„bár egyesek úgy vélik, a fiatal nő halála valamilyen orvosi műhiba miatt következhetett be, a valóságban az abortusz nem orvosi gyakorlat. Néhány hónappal ezelőtt még bűncselekménynek számított az argentin törvények szerint. A magzatelhajtás során a gyermek halála mindig brutális. A lehetséges módszerek közé tartozik a magzat feldarabolással való eltávolítása, vagy más esetekben a nőt extrém méhgörcsöknek vetik alá, amelyek megfojtják fejlődésben lévő gyermekét.”

Durand azt is elmondta, hogy amikor az orvosok nem tudják teljesen kihúzni a gyermeket, és annak maradványai a nő méhében maradnak, a mizoprosztol nevű abortusztablettát alkalmazó nőknél fertőzés vagy szepszis léphet fel.

„Éppen ezért hamis az a feltételezés, hogy egy ilyen eljárás biztonságosnak tekinthető”

– tette hozzá a sebészprofesszor.

Walter Sanchez Silva, az ACI Prensa cikkének szerzője azt írta, hogy nagyon feltűnő a feministák hallgatása Maria del Valle Gonzalez Lopez halálával kapcsolatban. Mások pedig arra mutattak rá, hogy szerintük kettős mérce érvényesül az ügyben. Guadalupe Batallan életpárti vezető hétfőn a Twitteren közzétett bejegyzésében a következőt írta:

„Ha Maria abortuszát illegálisan hajtották volna végre, és annak következtében halt volna meg, a feministák lerombolták volna a várost. De mivel Maria legális abortusz következtében hunyt el, haláláról nem is vesznek tudomást.”

Az életvédő vezető szerint nem létezik olyan, hogy biztonságos abortusz.

A lengyel halálpártiak példaként tekintenek Argentínára

Argentína abortuszpárti mozgalma inspirációt nyújtott a lengyel halálpárti mozgalomnak, az aktivisták párhuzamot vonnak azzal, hogy mindkét ország nagyon katolikus, mégis sikerült az argentin mozgalomnak megszüntetnie az országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozásokat.

A Manifa nevű szélsőbaloldali lengyel csoportosulás szlogenje a következő volt: „Az argentin nők példát mutatnak nekünk, hogyan győzedelmeskedhetünk.”

A lengyel abortusz-álomcsapat a kiáltványában pedig a következőt írta: „Győznünk kell, mint az argentinoknak!”

A lengyel életpártiak azonban jelezték, hogy minden ilyen „győzelem” mindig egy gyermek halálával jár. Emellett mély traumát okoz a nő számára, és bizonyos esetekben akár mindkéettejük halálához is vezethet.

(Remix News)

Argentínában legális lett az abortusz

A vezető halálozási ok a világon: az abortusz

Halálos mellékhatás – nem csak a babára veszélyes az abortusztabletta!

Kiemelt képünkön fiatal nők ünneplik az abortusz legalizálását Argentínában. Forrás: Instagram / Amanda Cotrim

Iratkozzon fel hírlevelünkre