Újra megtelt emberekkel a Szent Péter tér

Ferenc pápa az internet helyett újra személyesen mondta el beszédét, amit több ezren hallgattak meg élőben a Szent Péter téren. A szentatya egy év után először a Szent Péter bazilika főoltáránál mutatta be a vasárnapi szentmisét. Tavaly tavasztól a járványkorlátozások miatt a pápai miséket még karácsonykor és húsvétkor is a főoltár mögötti, kisebb katedra oltárnál mutatták be.

Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítójának beszámolójából kiderül, a főoltárhoz történt visszatérés ünnepi misével esett egybe: Ferenc pápa kilenc római szeminaristát szentelt pappá. Rögtönzött beszédében a pápa, aki egyenként kezet csókolt új paptársainak, kijelentette, hogy a papi hivatás

“nem karrier, hanem szolgálat.”

Az új papoknak a többi között azt tanácsolta, hogy tartsák távol magukat a pénztől, és válasszák a szegénységet. A papszentelési misét tavaly elhalasztották.

A Vatikánvárosi Állam a Rómában érvényes járványelőírásokat követi, így az április 26-tól kezdődő oldás a pápai államot is érinti. Ha a járványadatok lehetővé teszik, a pápai mise talán már pünkösdre visszatérhet a Szent Péter térre, ahogyan az tavaly a járvány első hulláma után is történt.

Május 3-tól újranyitja kapuit a Vatikáni Múzeum. A látogatókat kizárólag előzetes foglalással, egymástól félórás belépéssel fogadják, kötelezőnek számít a maszk viselése és a biztonsági távolság betartása. A múzeum hangsúlyozta, a foglalási időpontot lekéső látogatókat nem fogadják, és aki nem tartja be az előírásokat, azt akár el is távolíthatják a múzeumból.

Vatikánvárosban január közepén kezdődött a koronavírus elleni vakcinák beadása, a pápai állam közel ötezer lakója és dolgozója részesült már a védőoltásban. Ferenc pápa február elején kapta meg mindkét dózist. Emellett Vatikánban több mint ezer római hajléktalant is beoltottak.

(MTI)

Ferenc pápa méltányos vakcinaelosztást kért az embereknek

Idén is hívők nélkül zajlik a húsvét a Vatikánban

Kiemelt képünkön a 2019-es virágvasárnapi szentmise. Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre