„A francia köztársaságot támadták meg”

jean castex

Pénteken a kora délutáni órákban Allahu akbar! felkiáltással megkéseltek egy francia rendőrnőt Rambouillet-ben. A francia köztársaság elleni támadásnak nevezte szombaton az ország miniszterelnöke a Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját ért halálos támadást.

„Ismétlem, a köztársaságot támadták meg. Ismétlem, a francia államot érte fenyegetés. Ezt nem hagyjuk szó nélkül”– szögezte le Jean Castex újságírók előtt Toulouse-ban.

A rendőrnőt péntek délután érte halálos késszúrás, szemtanúk szerint támadója, egy tunéziai állampolgár azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”. A férfit meglőtték és őrizetbe vették, később belehalt a sebeibe.

Emmanuel Macron francia elnök a támadást követően Twitteren azt közölte, Franciaország ismét iszlamista terrortámadás áldozata lett.

A nyomozást a terrorelhárító szolgálatok vezetik.

Az elmúlt években Franciaországban több iszlamista terrortámadást követtek el: 2015-ben dzsihadisták 130 embert öltek meg Páriszban és a környékén, köztük 90-et a párizsi Bataclan klubban. Egy évvel később Nizzában egy teherautós merénylő hajtott bele a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel járművével arra törekedett, hogy minél több embert halálra gázoljon. A 86 emberéletet követelő merényletért – amelyben 206-an sérültek meg – az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Az elkövetővel a helyszínen végeztek.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: en24news.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre