Van örömhírünk, amit el kell mondanunk – a Keresztpont dicsőítői a Vasárnapnak

A Keresztpont együttes Jézus örömhíréről énekel

Szegeden a református fiatalok új célokkal és perspektívával beszélnek Isten szeretetéről. Az április 24-i online Tágas Tér Konferencia a Keresztpont néven működő dicsőítő csapat zenei szolgálatával kezdődik. A szegedi református egyetemi gyülekezetből induló közösség tagjai főként volt egyetemistákból áll, akik azóta megházasodtak. A gyülekezet zenei csapatának fiatal tagjaival (Balogh Gergő - billentyű, Lovas Norbert - gitár és dob, Lovasné Hunyadi Noémi és Czagány Réka - ének) beszélgettünk a keresztény könnyűzene (kkz) által betölthető küldetésről és a dicsőítés értelméről.

A kkz abszolút trendi

– Fiatalok vagytok és lelkesek. A Keresztpont csapata Istenről és neki énekel popzenei dalokat. Mindez azt mutatja, hogy ma is van létjogosultsága a keresztény könnyűzenének?

– Hozzánk közelebb áll a könnyűzenei műfaj. Sokkal jobban rá tudjuk hangolni a bensőnket Istenre. Sok református istentiszteleten részt vettünk már, szinte ebben nőttünk fel. Ennek ellenére sokkal jobban megérinti a lelkünket a könnyűzenei műfaj, mint mondjuk egy hagyományos módon énekelt zsoltár. Persze nagy kérdés, hogy a keresztény könnyűzene egyáltalán hogyan jut el a fiatalokhoz. Ők jó eséllyel arról hallanak, hogy mi megy a templomban. De a gyülekezetekben alapvetően nem a keresztény könnyűzene hallható.

– Eljut ez a zene a hozzátok hasonló korú fiatalokhoz?

– Azt látjuk, hogy ez a stílus jelen van a mi korosztályunkban is. Ismerik ezeket a dalokat. Ha egy dalban megjelenik a bibliai üzenet, a zsoltárok lelkisége, amely egy ilyen zeneiségben ölt testet, képes elvinni az örömhírt a fiatalokhoz. Erre akár mi magunk is bizonyíték vagyunk. A régiekben is érdemes meglátnunk az értéket és megfogalmazni azt a mai zenei nyelvezettel. 

Ha az emberek nőnek körülötted, akkor minden növekszik – Paul Scanlon a Tágas Tér Konferencián

Az ember szíve fontosabb

Paul Scanlon szerint fontosabb az emberben megtalálni a nagyságot, mint nagy rendezvényekben, módszerekben vagy projektekben gondolkodni. A dicsőítésre és a keresztény könnyűzenére is lehet alkalmazni ezt a meglátást?

– Minden bizonnyal könnyebb nem magunkra erőltetni mainstream zenei stílusokat. Az elsődleges, hogy őszintén legyünk jelen abban, amit csinálunk. Fontosabb a belső, mert ennek jó hatása lehet a környezetünkben is. Ha Isten mellett tettük le a voksunkat, az őt dicsérő zenénkben is hitelesen lesz hallható. Ez mindenképpen vonzóvá válik azok számára, akik hallanak bennünket. 

– A Keresztpont hogyan tudja önmagát adni Istennek?

– A szolgálatunknak akkor van értelme, ha azt Istenre hangolva végezzük. Így tudunk csatorna lenni mások felé. Lehet egy dal tökéletesen előadott, de ha nem hoz létre kapcsolatot Isten és ember között, és nem tölti be Isten felmagasztalásának a küldetését, célját veszti. Nem elég módszereket követnünk. A dicsőítő szív mindennél fontosabb. 

Amikor dicsőítjük Istent, kommunikálunk vele

– Miben áll szerintetek Isten dicsőítése?

Kommunikáció a dalokon keresztül Istennel. Imádság. Szeretjük, ha eközben kikapcsolhatjuk a körülöttünk szabad szemmel látható világot, hogy Isten titkait és valóságát láthassuk meg. Másfelől a dicsőítés egy invitálást is jelent: meghívom Istent az életünkbe, minden dolgunkba. Ez bőven több, mint érzelmi ráhangolódás. Leginkább párbeszéd, ami közösségben még aktívabb tud lenni.

Tágas Tér Konferencia

– A koronavírus-járvány éppen a testvéri közösséget rabolta el tőlünk. Ebben az időszakban, hogyan tudja a Keresztpont megélni a küldetését?

– Elég nehéz ez a helyzet mindannyiunk számára. Kevés közösségi alkalomra adódott lehetőség. Az egyéni, Istennel töltött időre nagyobb hangsúly helyeződött. A Tágas Tér Konferenciára azonban nagyon készültünk. Ez megint egy új lendületet hozott. Újra bele tudtunk állni a szolgálatba, amit közösen vállaltunk.

– Mivel készültök a konferencia elején hallható dicsőítésre? Lesz saját szerzeményetek is?

– Más előadóktól, külföldi dicsőítőktől hozunk majd számokat. Egyetlen egy saját dalunk van, amit Gergő szerzett és a címe: Lenn a völgy mélyén. Ez arról szól, hogy lehet az életünknek bármilyen sötét időszaka, de ha ekkor is Istenre figyelünk, ő felül tudja írni a bennünk kialakult félelmet.

Keresztpont: találkozás egymással és Jézussal

– Ez a dicsőítés lényege. A nevetek – Keresztpont – is sugallja ugyanezt az üzenetet. Miért ezt a nevet választottátok magatoknak?

– Még egy kicsit keressük a saját hangunkat. Kialakulóban vagyunk. Sok segítséget kaptunk ebben a pályázati úton elnyert hangszerek révén. A nevünk egyrészt utal az emberek különböző útjainak találkozására, másrészt Jézus keresztjére. Az egyetemi gyülekezetből kinőtt kezdeményezésre tökéletesen passzolónak éreztük ezt a nevünkből eredő küldetést. Találkozási pontokat kínálunk fel a poszt-egyetemistáknak, ahol közösen tekinthetünk fel Jézusra. Erre a lelkiségre van nyitottság. A számunkra is nagyon fontos Tágas Tér Fesztivál és a mostani konferencia is hasonlót fejez ki.

Össze kell fogniuk a különböző közösségeknek, hogy Isten üzenetével elérhessenek más embereket. Meg kell mutatnunk, hogy a kereszténység a templom falain kívül is élhető. Tágas ez a tér, mert Istent imádni nem csak a saját megszokott berkeinken belül lehet egyedül. Van örömhírünk, amit el kell mondanunk a világnak. 

Gável András


Még lehet jelentkezni Tágas Tér Konferencia április 24-i online programjára, amelynek során Paul Scanlon két előadásán is részt vehetünk: az egyik kommunikációról, a másik vezetésről szól majd. A napot a Keresztpont zenekardicsőítése indítja!

 

 

A Tágas Tér Konferencián megtudhatjuk, hogyan vezessük jól a ránk bízottakat

A kiemelt kép forrása: Tágas Tér

Iratkozzon fel hírlevelünkre