Felháborító: egy portál ittas vezetőknek segít megúszni a büntetést

Megelőzés helyett bűnpártolás.

Alkohol befolyásoltsága alatt tilos vezetni Magyarországon, zéró tolerancia van érvényben. Sajnos így is sokan ülnek ittasan volán mögé, ezzel rengeteg közúti balesetet okozva. Egy weboldal ezeknek a felelőtlen személyeknek igyekszik segíteni, kimenteni őket a büntetés terhe alól.

Bizonyára sokan emlékeznek a tavaly év elején kitört börtönbizniszbotrányra. Az ügy röviden arról szólt, hogy egy bizonyos ügyvédi kör segítséget nyújtott a börtönből szabadult bűnözőknek, hogy beperelhessék a magyar államot a rossz tartási körülmények miatt. Súlyos milliárdokat vettek így el az adófizetők pénzéből, amiből nemcsak a bűnelkövetők, de azok védői is nagyon szép summát tettek zsebre. Ekkor már kiderült, hogy egyes ügyvédeknek semmi se szent. A cikkben egy ehhez hasonló tevékenységű oldalt mutatunk be, ahol ittas állapotban vezető sofőröknek igyekeznek segítséget nyújtani. A weblap nevét szándékosan nem írjuk le, mert még csak minimális reklámot sem szeretnénk nyújtani az erkölcstelen vállalkozásnak.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, tehát már egy korty alkoholos ital elfogyasztása után is tilos a volán mögé ülni. Sajnos nap mint nap rengeteg ittas sofőr van az utakon, a balesetek jelentős hányadát is ők okozzák. A probléma, hogy nemcsak a saját, de mások életét is veszélyeztetik ezzel. Éppen ezért egyáltalán nem véletlen, hogy a kiszabható büntetési tételek nagyon magasak. Több százezer forintos bírság, a jogosítvány azonnali, hosszú hónapokra történő bevonása, illetve bizonyos esetekben szabadságvesztés az ittas vezető jutalma. Nem véletlenül nem egy apró pénzbírságról és gy-két hónapos jogosítványbevonásról van szó: szükségesek a magas tételek, hiszen visszatartó erővel bírnak.

A felelősségteljes magatartás hiánya

Mit üzen ugyanakkor egy ilyen, ittasan vezetőket mentegető oldal? – Ittasan vezettél? Nem gond, jó pénzért megoldjuk okosba’! Tehát ne foglalkozz a törvénnyel, ne foglalkozz azzal, hogy mások életét veszélyezteted, igyál nyugodtan vezetés előtt, mi majd megmentünk!

Ez a bűnpártoló magatartás mérhetetlenül káros. Az oldalon egyébként le van írva, hogy az ittas vezető nem számíthat szimpátiára sem a közvélemény, sem a rendőrség, sem a bíróság részéről.

„Mi vagyunk azok, akikre Ön most számíthat, akik tudjuk, hogy mit érez, és mit szeretne elérni!”

– írják saját magukról, biztosítva az elkövetőt, ők a bűn pártján állnak.

Érdekes, hogy az oldalon a jogszabályoktól kezdve az ittasvezetés-kalkulátoron keresztül egészen a nonstop hívható S. O. S. vonaluk telefonszámáig mindenfajta információ megtalálható. Egyetlen dolog hiányzik: sehol nincsen felszólítás arra vonatkozóan, hogy esetleg ne vezessenek alkohol befolyásoltsága alatt. Ugyanakkor ez lenne az egyetlen biztos módszer, amivel el lehet kerülni mind a bírságot, mind a jogosítvány bevonását.

A weblapot működtető ügyvédeknek érdekükben áll, hogy minél több ittas vezető legyen, így ők minél több pénzt tudjanak keresni. Társadalmilag azonban sokkal hasznosabb lenne egy megelőzést szorgalmazó tájékoztató oldal.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: alkohol befolyásoltsága alatt vezetni nem játék, nemcsak saját, hanem mások testi épségét is veszélyezteti az elkövető. Lehet, hogy csak egy pohár sör vagy egy deci bor fogyott, és az ember meg sem érzi. Azonban a reflexekben már ez is változást eredményezhet, ami pedig akár egy végzetes balesetet is okozhat. Vagy iszik, vagy vezet. Ez az egyetlen módja a büntetés elkerülésének.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre