Két év alatt 8,6 milliárd forint vándorolt a bűnözők és ügyvédjeik zsebébe

Milliárdokat kaptak közpénzből az elítéltek; a kártalanításra kifizetett összeg több mint fele ügyvédi számlákra érkezett – számol be közleményében az Igazságügyi Minisztérium (IM).

A tárca tájékoztatása szerint mivel az ő feladatkörükbe tartozik a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetése, így évekre visszamenőleg rendelkezik adatokkal arról, hogy mennyi közpénzhez jutottak így az elítéltek.

 A kártalanítási eljáráshoz kapcsolódóan 2017-2019 között összesen 8,6 milliárd forintot fizetett ki a tárca. Az összes kifizetés 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett.

Mint írták, az Origón megjelent listán szereplő adatok megfelelnek a valóságnak – az adott ügyekben eljáró ügyvédek és ügyvédi irodák egyes adatai a bírósági végzésekből is elérhetőek, a kifizetett összegek pedig közpénzek.

Arról az IM nem rendelkezik információval, hogy az elítélteknek kifizetett összegekből mekkora volt az ügyvédi munkadíj – tették hozzá.

Az Origo csütörtökön írta meg: megszerezték a pontos adatokat arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők nevetséges indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!