Gyurcsányék cégét ismét 15 millióra bírságolta az MNB

Nem ez az első eset, hogy a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárás keretében bírságolja meg az Altus Portfólió Kft.-t, mivel 2018 augusztusában szintén jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt ugyanekkora bírságot szabtak ki a Dobrev Klára érdekeltségébe tartozó céggel szemben – írja a Magyar Nemzet.

Mint kiderült, négy alkalommal kötött kölcsönszerződést az Altus Portfólió Kft. a Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Zrt.-vel, közel négyszázmillió forint értékben.

A kölcsönszerződések miatt jelenleg rendőrségi nyomozás folyik, Budai Gyula országgyűlési képviselő pedig büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészégnél.

Korábban az is kiderült, hogy Czeglédy cégéhez Európai Uniós források juthattak, ezért Budai Gyula az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálják ki a Dobrev Klára és Czeglédy Csaba közt létrejött gyanús kölcsönszerződéseket.

Mindezekről Budai Gyula számolt be a Facebookra feltöltött videójában, melyhez a következőt tette hozzá:

„Ez az újabb 15 milliós bírság azt bizonyítja, hogy a Gyurcsány-házaspár semmit sem tanult a múltból, és mindent ugyanúgy folytatnak, ahogy korábban abbahagyták.”

Czeglédynek nem ez az első gyanús ügye, korábban jogerősen elítélte a bíróság költségvetési csalás miatt, illetve jelenleg is folyik ellene hasonló ügyben eljárás.

A Magyar Nemzet hozzáteszi, az Altus Portfólió Kft.-nél folytatott hitelezési gyakorlat miatt lassan két éve rendelt el eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanújával; a társaságot ekkor még Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette.

Közösségi oldalán Gyurcsányné ekkor még azt fejtegette, hogy csupán

„az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális.”

Kiemelt képünk forrása: MTI / Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre