Apácákat és papokat raboltak el Haitin

Újabb emberrablás történt Haitin, ezúttal a célkeresztben a katolikus egyház áll. Több hírforrás szól arról, hogy egymillió dollár összegű váltságdíjat követelnek az elkövetők. A szerzetesek és szerzetesnők helyi konferenciája arra kéri az országot, hogy emelkedjen ki az erőszak légköréből, amely jelenleg uralkodik. Walter Nanni, az olaszországi Karitász képviselője a Vatikáni Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta: „A bizonytalanság és az erőszak egyre jobban növekszik Haitin”.

Öt katolikus pap, két apáca és három világi hívő az áldozata az újabb erőszak cselekménynek Haitin. A hírt a helyi püspöki konferencia közölte, hangsúlyozva, hogy az emberrablók egymillió dollár összeget követelnek szabadon bocsátásukért.

A tíz fős csoport az ország fővárosa Port Au Prince-től északkeletre fekvő területen utazott, amikor rájuk támadtak. A haiti szerzetesek és szerzetesnők konferenciájának (CHR) főtitkára, Gilbert Peltrop atya nyilatkozatában közölte az elrabolt tíz ember nevét. A hét szerzetes: Joseph Evens atya, Michel Briand atya (francia nemzetiségű), Jean Nicaisse Milien atya, Joël Thomas atya, Hugues Baptiste atya, Anne Marie Dorcélus nővér és Agnès Bordeau nővér (szintén francia). Arnel Joseph atya hozzátartozóinak három tagja is velük volt: édesanyja, Oxane Dorcélus; húga, Lovely Joseph és a keresztapja, Welder Joly.

A régóta tartó haiti válság

A karibi ország, amely az Antillákon fekvő Hispaniola szigetének körülbelül egyharmadát foglalja el, súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válságon megy keresztül, amely diktatórikus fordulatot eredményezhet. Régóta emberrablások és erőszakos bűncselekmények sújtják, amelyek az elmúlt 15 évben az országon végigsöpört hurrikánok, földrengések és járványok által okozott súlyos zavarok légkörében játszódnak le. Példa nélküli humanitárius vészhelyzet állt elő a természeti katasztrófák után, amely a nemzetközi közösség mozgósítása ellenére továbbra is fennáll. Különösen a 2010. január 12-i földrengés kényszerítette térdre az országot. Ez a 11 évvel ezelőtti 7-es erősségű földrengés legalább 200.000 ember halálát okozta, ez a szám egyes becslések szerint akár a félmilliót is eléri.

A püspökök felszólítása

Egy helyi hírügynökség szerint a hét papot egy hírhedt bűnbanda rabolta el. „A nemzetnek talpra kell állnia, hogy küzdeni tudjon az ilyen incidensek ellen” – hangsúlyozta Gilbert Peltrop atya, a haiti szerzetes konferencia főtitkára. Az emberrablásra kevesebb, mint két héttel azután került sor, hogy egy lelkészt és három másik embert fegyveresek elraboltak. Haitinak közel tízmillió lakosa van, akiknek több mint 70%-a a szegénységi küszöb alatt él. A kontinens egyik legszegényebb országa, ahol a migrációs kérdés is komoly problémát jelent.

A teljes írást itt olvashatják el.

Forrás: Vatican News

Nigériában elraboltak egy katolikus püspököt

Közös imádságra hívnak egy észak-koreai lelkész szabadulásáért

Kényszerházasságtól szabadult meg egy kiskorú keresztény lány Pakisztánban

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre