Kényszerházasságtól szabadult meg egy kiskorú keresztény lány Pakisztánban

A keresztény kislány elrablása nagy port kavart Pakisztánban. A bíróság érvénytelenítette a kiskorú lány és a középkorú muszlim férfi házasságát - közölte a Linga.org.

A pakisztáni Szindh tartomány legfelsőbb bírósága a múlt héten érvénytelenítette a családjától elrabolt 13 éves Arzoo Raja és a 44 éves Ali Azhar házasságát, mivel az ország törvényei szerint tilos kiskorúakat házasságra kényszeríteni.

A bírák úgy döntöttek, hogy a gyerekkorú keresztény lányt ideiglenesen egy menedékházban helyezik el, miután Arzo arra a kérdésre, hogy a családjához akar visszatérni vagy a menedékházba költözne inkább, azt válaszolta, hogy egyik megoldást sem megfelelő számára.

Pakisztánban mindennapos eset a kiskorú keresztények elrablása. Az ilyen helyzetben lévő lányokon súlyos nyomás van, mivel elrablóik és fogvatartóik megfenyegetik őket és családjukat is. 

A Morning Stars News Karacsiból származó információja szerint a tárgyalás után Arzoo-t muszlim vallási vezetők látogatták meg a menedékházban, ahol arra kényszerítettték, hogy tartsa be korábban tett nyilatkozatát, miszerint akarata szerint tért át az iszlámra és ment feleségül a nála harminc évnél idősebb férfihoz.

Ezek után a bíróság elrendelte a további nyomozást és Arzoo újabb nyilatkozatának rögzítését.

A bíróság a tárgyaláson nem említette annak a lehetőségét, hogy a lányt fiatal kora ellenére szexuális kapcsolatra kényszerítette törvénytelen férje, ami a pakisztáni jog szerint kiskorúak ellen törvénytelen házasság alatt elkövetett szexuális erőszaknak minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá százezer rúpia (630 dollár) bírsággal sújtható – írta meg a Linga.org.

A bíróság  két hét múlva újabb tárgyalási napot tűz majd ki, amelynek keretében Arzoo elhelyezését fogják tárgyalni. A szülei nem mondanak le róla, mindenképp szeretnék, ha a lányuk hazatérne, de a kislány nyomás alatt tett újabb nyilatkozata miatt a bíróság valószínűleg egy köztes megoldást mellett fog dönteni. Ha így lesz a lánynak 18 éves koráig menedékházban kell élnie.

A pakisztáni keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Elrabolt lányáért küzd egy pakisztáni keresztény asszony

Vérdíjat tűztek ki egy pakisztáni keresztény aktivista fejére

A Korán kötelező oktatása ellen tiltakoznak a pandzsábi keresztények

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre