Osváth Zsolt esete a jobboldali médiával

Osváth Zsolt. Forrás: Youtube / Zshowtime Youtube-csatorna

A valóságshow-hősből videóbloggerré avanzsált fiatalember nem először háborodott fel a jobboldali médiumok személyével kapcsolatos cikkein.

Osváth Zsolt elsősorban a YouTube videómegosztó platformról lehet ismerős, ahol Zshowtime elnevezésű csatornájára főként vélemény és bulvár tematikájú videókat készít. Emellett az utóbbi időben népszerűvé vált Egy kanapén elnevezésű sorozatában közéleti személyiségeket, köztük gyakran baloldali politikusokat és véleményvezéreket lát vendégül. Ült már a kanapéján Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és a legutóbbi adásban Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A vállaltan meleg Osváth először a Való Világ nyolcadik szériájában tűnt fel. Az itt ráragadt VV Zsolti nevet azonban kikéri magának, bár állítása szerint nem azért, mert vállalhatatlannak tartaná a múltját, csupán jobban szeretné, ha elsősorban YouTube-os tevékenysége alapján hivatkoznának rá. Korábban egyébként Melanie Diamond néven transzvesztita előadóművészként volt ismert budapesti homoszexuális körökben, és bár múltjának ezen szegletét sem titkolja, azért nem is teszi a kirakatba.

Osváth legutóbbi, nagypénteken közzétett videóját szinte teljes egészében az általa kormánymédiának titulált jobboldali sajtónak szentelte. Közel fél órán keresztül magyarázkodott, háborgott, és kérte ki magának a kritikákat. Mindezt szíve joga megtenni, természetesen a saját csatornáján azt csinál, amit akar, azonban az ügy több szempontból is visszás.

„TÖNKRETESZ A KORMÁNYMÉDIA!”

Az általa működtetett csatornáján a már említett trash- és bulvártémák kivesézéséről szóló videókon és a nemegyszer baloldali közszereplőkkel, politikusokkal készített interjúkon túl önkéntes, jótékonysági akciókat is szoktak szervezni. Tavaly karácsony előtt például a nézők támogatásaiból befolyt pénzösszeggel – melyet barátjával saját zsebből kiegészített – állami gondozásban élő gyermekeknek tették szebbé az ünnepet. Mindezt azért is fontos kiemelni, mert Osváth előszeretettel kéri számon különböző sajtóorgánumokon, hogy erről miért nem beszélnek, miért csak a politikával kapcsolatos videói kerülnek terítékre. Ezen tevékenysége egyébként megsüvegelendő, számos videós vehetne róla példát ebben.

Osváth Zsolt karácsonyi jótékonyági akcióján egy gyermekotthonban. Forrás: Youtube / Zshowtime Youtube-csatorna

Osváth Zsolt karácsonyi jótékonysági akcióján egy gyermekotthonban (Forrás: YouTube/Zshowtime Youtube-csatorna)

Természetesen, mint azt fentebb már írtam, mindenki arról készít tartalmat, amiről szeretne – és ami a nézőit érdekli. Semmi gond nincsen azzal, ha egy tartalomgyártó széles körben válogat különböző témakörök között, azonban egy fontos dolgot nem árt tisztázni: amennyiben valaki politikai kérdésekben véleményt fogalmaz meg, esetleg a baloldal ismert alakjait látja vendégül kanapéján, az attól kezdve politikai tevékenységet végez – annak minden előnyével és hátrányával. Ilyen hátrány lehet a videós szempontjából például az, ha a másik oldallal szimpatizáló újságírók esetleg kifejtik a negatív véleményüket róla.

Teljesen érthetetlen, hogy Osváthot miért zavarja ez ennyire, illetve miért szentel a témának egy teljes vlogepizódot. Nem elképzelhetetlen, hogy valóságshow-s múltja során hozzászokott a rivaldafényhez, és egyszerűen áhítozik arra, hogy foglalkozzon vele a média. Ezután ő az áldozat szerepében tetszelegve előadhatja szenvedéstörténetét, a mesteri tálalásnak hála pedig nézői maximálisan egyet fognak érteni álláspontjával.

A felesleges álobjektív szerep

Mint mindig, úgy most is figyelt arra, hogy a függetlenség és pártatlanság látszatát fenntartsa. A videóban kihangsúlyozta, hogy a baloldali szubjektív és elfogult újságírás ugyanígy felháborítja (izgatottan várjuk a külön ennek a témának szentelt epizódot!), illetve az interjúi során is mindig próbál néhány kritikusnak tűnő kérdést is beleszőni mondandójába. Mindezt amellett teszi, hogy állítása szerint például mind Fekete-Győrrel, mind Karácsonnyal szimpatizál, sőt, utóbbi fővárosban aratott győzelme napján el is sírta magát örömében. Több videójában igyekezett már Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilbotrányát a magyar jobboldalra vetíteni, és nem egy alkalommal adott hangot a nemzeti oldallal szemben érzett ellenérzéseinek is. Amennyiben valóban annyira zavarja Osváthot a politikai tevékenységét érintő kritika, mint amennyire próbálja mutatni, talán meg kellene maradnia a bulvártémák kivesézésénél, és a jótékonysági akciók szervezésénél.

Ha viszont mindenáron baloldali közszereplők futtatásából remél nézettséget, úgy ne csodálkozzon, ha ezen tevékenységével kapcsolatban a megfelelő ellenvélemények és kritikák is megjelennek.

Ledőlt a szobor

A videó készítésének napján vezető hír volt a magyar sajtóban, hogy a baloldali vezetésű Ferencvárosban az egy nappal korábban felállított, hatalmas felháborodást kiváltó BLM-szobrot a Légió Hungária aktivistái ledöntötték. Osváth kötelességének érezte, hogy a panaszkodáscunami előtt erről is ejtsen néhány szót. Véleménye szerint a ledöntött alkotás az „elfogadást és a szeretetet” hirdeti.

Érdekes, hogy Osváthnak a fehérellenes és rasszista BLM-mozgalomról – amelynek zászlaja alatt számtalan bűncselekményt követtek az elmúlt évben az Egyesült Államokban – az „elfogadás” és a „szeretet” szavak jutnak először az eszébe. Mindezt természetesen nem kellene külön kiemelni, hiszen megszokhattuk már, hogy a baloldali véleményvezéreknek sajátos álláspontjuk van arról, mit is jelent valójában ez a két szó. Azonban nem mehetünk el a tény mellett, hogy a szoborról szóló rövid intermezzot követően egy nagyjából 23 perces szónoklat következik arról, mennyire kegyetlenek voltak vele az újságírók.

Végszóként annyit tudok tanácsolni a megmondóembernek, hogy döntse el, mivel szeretne és mivel nem szeretne foglalkozni a csatornáján. Ha elsősorban önkéntes cselekedeteivel óhajt kitűnni a többi tartalomgyártó közül, úgy ne álljon bele megosztó témákba, és foglalkozzon kevesebbet a politikával. Ha viszont mégis ezt az utat választja, akkor vállalja az ezzel járó kellemetlenségeket is, mert a kettő kéz a kézben jár egymással. Olyan ez, mint a Való Világ-szereplés: nehezen kérhető számon bárki, aki a valóságshow-val mossa össze a nevét, amikor Osváth önként vállalta a műsorban való részvételt. Ha már nem gondolkodott előre, később kár azon siránkozni, hogy a média miért ezt társítja személyéhez.

Fontos kiemelni, hogy ezen cikknek nem célja Osváth negatív színben való feltüntetése vagy lejáratása. Csupán magára a jelenségre és annak visszásságára szerettem volna felhívni a figyelmet, emellett bemutatni Zsolt tevékenységének negatív és pozitív oldalát is.

Kiemelt képünkön Osváth Zsolt (Forrás: YouTube/Zshowtime Youtube-csatorna)

Iratkozzon fel hírlevelünkre