Templomrobbantás Indonéziában – egy bevett gyakorlat?

Joko Widodo indonéz elnök is felszólalt a virágvasárnapi templomrobbantás kapcsán, elítélve az elkövetőket. A terrorcselekményben ketten haltak meg és legalább húszan megsebesültek.

Az elnök gyors felgyógyulásért imádkozott, valamint közölte: az érintettek egészségügyi számláit az állam állja.

Az ünnepi szentmisét celebráló Wilhelmus Tulak atya elmondta: a robbanás körülbelül fél 11-kor történhetett.

Két ember a katedrális elé érkezett motorbicikliken, majd többször is megpróbáltak behatolni a templomba, azonban a biztonsági őrök megállították őket, majd ezután robbantottak a merénylők. A rendőrségi jelentések szerint mindkét merénylő – egy férfi és egy nő – azonnal meghaltak.

Ferenc pápa a Vatikánban tartott virágvasárnapi ünnepi misén megemlékezett az indonéziai merényletről:

„Imádkozzunk az erőszak áldozataiért, különösen azokért, akiket ma reggel megtámadtak Indonéziában, a makassari bazilika előtt.”

Aktív terrorizmus

2018 karácsonya volt az első olyan keresztény ünnep Indonéziában, mikor az állam számottevő hadi-, illetve rendőri erőt mozgósított annak érdekében, hogy a keresztények zavartalanul tudjanak ünnepelni a terrortámadásokkal küszködő országban.

Arra a ritka jelenségre, hogy egy muszlim többségű országban a hivatalos szervek kiállnak a keresztények védelméért, az Iszlám Állam további robbantásokkal válaszolt. 2019-ben már a rendőrségi épületek is célkeresztbe kerültek.

Annak ellenére, hogy Indonéziát, a Föld legnépesebb muszlim többségű országaként is számontartják, ahol a lakosságnak alig 10 százalékát teszik ki a keresztények, ez a 10 százalék azonban több mint nyolcmillió polgárt jelent.

 

Terrortámadás történt egy indonéziai katolikus templomnál

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre