Terrortámadás történt egy indonéziai katolikus templomnál

Virágvasárnap öngyilkos merényletet követtek el az indonéziai Makassar város egyik katolikus templománál. A támadásban legalább tízen súlyosan megsebesültek. A támadón kívül más halottról nem érkezett információ.

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén – tette hozzá E. Zulpan, Dél-Celebesz (Dél-Szulavézi) rendőrségi szóvivője.

A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, több autó megrongálódott.

Egy helyi pap, Wilhemus Tulak összesen tíz sebesültről beszélt. Közülük többek állapota súlyos. A TVONE tévécsatorna úgy tudja, egyedül a merénylő veszítette életét.

A rendőrség lezárta a környéket. A támadásért mostanáig nem vállalta a felelősséget egyetlen szervezet sem.

Indonézia legbrutálisabb iszlamista fegyveres támadása a turizmusáról híres Bali szigeten történt 2002-ben. A merényletben 202 ember vesztette életét, többségük külföldi turista volt.

A következő években a világ legnagyobb muszlim többségű országában a biztonsági erők széleskörű offenzívát indítottak a terroristák felderítésére, és jelentős sikereket értek el  az iszlamista csoportok felszámolásában.

A Közel-Keleten kialakult konfliktusok következményeként a dél-kelet-ázsiai országban újra felbukkantak az iszlamista ideológiát követő szervezetek. Az elmúlt tíz évben számos indonéz utazott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoljon.

2018-ban az Iszlám Állam által ihletett  Jamaah Ansharut Daulah (JAD)  terrorszervezet öngyilkos merényletet követett el az indonéziai Surabay városban lévő templom és rendőrállomás előtt. A támadásban több mint harmincan vesztették életüket.

 

MTI, Reuters

Az indonéziai keresztényekről, bővebben itt olvashatnak.

Kannibálokból lett hithű keresztények

A legkisebb jogi kapukat is betömködnék Indonéziában, ellehetetlenítve a keresztényeket

Jogvédők szerint az indonéz hadsereg megkínzott és megölt egy lelkészt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre