Iohannis idén először üzent a magyar etnikumú román állampolgároknak március 15-én

Klaus Iohannis román államfő a magyar kisebbség Romániában betöltött szerepét méltatta, a harmonikus etnikumközi kapcsolatok fontosságát és az európai sorsközösséget hangsúlyozta „a magyar etnikumú román állampolgárokhoz” intézett március 15-i üzenetében, amelyet hétfőn tettek közzé az elnöki hivatal honlapján.

„Önöknek, magyar etnikumú román állampolgároknak a mai nap alkalmat nyújt arra, hogy megvallják a népük egységét megteremtő értékeiket, amelyekhez ragaszkodnak, hogy büszkén felmutassák identitásukat, amellyel beírták magukat a történelembe és az egyetemes kultúrába”

– írta üzenetében a román államfő.

Iohannis ebből az alkalomból megemlékezett arról, hogy a magyar kisebbség, illetve a közösség politikai képviselői jelentős mértékben hozzájárultak Románia európai integrációjához, az ország demokratizálásához, az emberi jogokon és a kisebbségek védelmén alapuló társadalom kiépítéséhez. Hozzátette: ebből is látszik, hogy megértették a történelmi tanulságot, miszerint ezek az értékek képezik egy közös európai jövő alapjait.

A román államfő szerint a világjárvány elleni közdelem, a nehéz időszakban tanúsított szolidaritás is azt bizonyítja, hogy a románok és magyarok képesek a nehézségek leküzdésének a szolgálatába állítani tehetségüket.

„Az etnikumközi harmónia ápolásával, együttesen fogjuk társadalmunkat fejleszteni és megerősíteni: ez olyan közös célkitűzés, amelynek megvalósításában a romániai magyar kisebbség is figyelemre méltó szerepet tölt be” – zárta üzenetét a román államfő.

A második mandátumánál tartó, több mint hat éve az ország élén álló Iohannis idén először üzent az országban élő magyaroknak március 15-én. A 2019-es elnökválasztási kampányban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke rámutatott:

a rendszerváltás óta Iohannis az első román elnök, akinek eddig semmilyen üzenete nem volt a magyar közösség számára március 15. alkalmából.

A román állami vezetők közül Victor Ciorbea egykori miniszterelnök – az első, RMDSZ-részvétellel alakult bukaresti koalíciós kormány vezetője – volt az első politikus, aki 1997-ben felköszöntötte nemzeti ünnepükön a romániai magyarokat. Azóta ezt egyetlen román miniszterelnök sem mulasztotta el megtenni és több alkalommal a hivatalban lévő román államfő is üzenetet intézett magyar polgártársaihoz március 15-én.

 

(MTI)

Ludovic Orban román miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én, miután a román alkotmánybíróság az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. MTI/EPA/Robert Ghement

Iratkozzon fel hírlevelünkre!