Vatikán: Nem részesülhet áldásban az azonos neműek közötti partneri kapcsolat

A Vatikán teológiai kérdésekben illetékes Hittani Kongregációja hétfői állásfoglalásában nemet mondott a kapcsolatban élő azonos neműek esetleges áldására.

Az egyszerre hét nyelven kiadott dokumentum válaszként szolgál egy teológiai kérdésfelvetésre.

A kérdés úgy szól, hogy az egyháznak módjában áll-e áldásban részesíteni az egyneműek közötti kapcsolatot.

A vatikáni hivatal hangsúlyozta, hogy egyházi körökben is számos javaslat és kezdeményezés merült fel a kérdésben, melyekre a most kiadott dokumentum szolgál válaszul.

A Hittani Kongregáció nemmel válaszolt, de meg is indokolta állásfoglalását. A dokumentumban leszögezi, hogy nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat – még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó -, amely házasságon kívüli. Utóbbi pedig férfi és nő közötti feloldhatatlan házasságot jelent, mely nyitott a gyermekáldásra.

„Nem lehetett más a válasz, mivel az egyház – kétezer éves hagyománya szerint – áldást csakis és kizárólag egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasságra adhat, melynek célja az új élet fakasztása”

– mondta Németh Norbert atya, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora az MTI-nek.

A dokumentum ugyanakkor felszólítja a keresztény közösséget és ennek pásztorait a – szöveg megfogalmazása szerint – homoszexuálisok iránti tiszteletre és „gyengédségre” a diszkrimináció minden formájának elutasításával.

A kongregációt vezető Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros aláírásával ellátott állásfoglalás leszögezi, hogy a választ Ferenc pápával személyesen egyeztették. 

Március 19-én, Szent József ünnepén veszi kezdetét az egyház által meghirdetett család éve a családi szeretet szépségéről és öröméről szóló apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján. Jövő június 26-án zárul a családok tizedik világtalálkozója keretében, amelyet Rómában készülnek megrendezni a pápa jelenlétével.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Ferenc pápa általános heti audienciát tart a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. március 3-án. MTI/EPA/Vatikáni média

Iratkozzon fel hírlevelünkre