Több mint 8 milliárd forint kártérítést kap George Floyd családja

George Floyd graffiti

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt - több mint 8 milliárd forintot - fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért a fekete férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

Mint ismert, a korábban többszörösen elítélt bűnöző halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. Floydot azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert ellenállt.

Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel.

Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé.

(MTI)

 

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat

Ifj. Lomnici a Vasárnapnak: Az USA senkin sem kérheti számon a demokráciát

Nem hajtottak térdet az írek és walesiek a BLM előtt

Kiemelt képünk forrása: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre