Akkor most lássuk a belgiumi oltáshelyzetet

Az eddig sem volt kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc arcbőrének anyagát érdemes lenne szabadalmaztatni – most azonban, mióta Brüsszelből facebookozik, megnyugodva levetkőzhette a maradék szégyenérzetét is. Mert bár abban is jelentős bicskanyitogatási potenciál rejlik, amikor a Szemlőhegyről sajnálkozik erősen a kommunizmus áldozatai miatt, de ott azért minden magyar könnyedén átláthat a szitán, már ha akar. A Dobrev-klán múltja ismert, a történet magyar nyelven hozzáférhető – csak azt lehet a témában megvezetni, aki eleve menthetetlen.

Ezzel szemben franciául és flamandul a magyar lakosság csekély hányada ért, de az angol és német nyelvű napisajtót se feltétlenül böngészi mindenki rutinszerűen. Amikor tehát Gyurcsány Ferenc a brüsszeli bérleményükből rémüldözik a magyar oltási rendszer „példátlan” hiányosságain, nem minden választópolgár tud odakattintani a La Libre Belgique oldalára, ellenőrizendő, hogyan is áll a helyzet arrafelé, a kies Belgiumban, ahonnan oly hevesen osztja nekünk az észt a volt miniszterelnök.

Úgyhogy vegyük sorra.

„Németek, dánok és franciák kaphatják meg azokat a Moderna-oltásokat, amelyek nekünk, magyaroknak jártak volna. Egészen drámai és teljességgel példátlan, hogy Orbánék két összeomlás között ilyen hazaárulást engedtek meg maguknak” – áll a Gyurcsány-posztban, amiből az olvasó logikusan azt a következtetést vonhatja le, hogy egész Európa két kézzel kapdos a kábé decemberben leszállítandó Moderna után, az Orbán viszont gonoszul nemet mond rá (nyilván direkte ki akarja nyírni az úgynevezett „fidesznyugger” szavazókat 2022 előtt).

Csakhogy valójában a 27 uniós tagállam közül pontosan 16 nem tart igényt az ominózus jövőbeni vakcinatételre – így például maga Belgium se.

Ha a 2021 végi szállítmány le nem hívása „teljességgel példátlan hazaárulásnak” minősül Magyarországon, amely ország a jelen állás szerint 2021 szeptemberére át lesz oltva, akkor izgalmas lenne megtudni, hogyan definiáljuk ugyanezt Belgium esetében, ahol a mostani tempó alapján még 2022 októberében is tartana az első oltakozás.

Aztán. „Magyarországon ma nincs szabad vakcinaválasztás”, ami „mérhetetlenül igazságtalan” – hergelt a DK elnöke, tapintatosan elhallgatva, hogy Belgiumban olyannyira nincs faksznizás, hogy nem is tájékoztatják előre a polgárt a típusról; ha nem szimpatikus neki, amit épp belenyomnának, akkor oltatlanul marad.

„Szó sem lehet válogatásról” – hangzik a sztenderd álláspont Brüsszelből, az Európai Unió szívcsakrájából.

És akkor ott van az elmúlt napok Facebook-bejegyzéseinek visszatérő toposza, miszerint „a kormányzásképtelen Fidesz nem tudja megszervezni a tömeges oltást”, merthogy volt az az adatbázisos hiba, amely miatt aznap csak háromszor annyi embert oltottak be nálunk, mint Belgiumban. Bár az exkormányfő félreérthetetlenül azt sejteti, hogy efféle probléma a civilizáltabb, fideszmentes országokban elő nem fordulna (még rémálmaikban sem), ez bizony méretes tévedés.

Legutóbb például a legnagyobb brüsszeli oltóközpont előtt alakult ki 2-3 órás sor, miközben ugyanott egy héttel korábban olyan üres volt a csarnok, hogy be is kellett zárni – az állítólag kiküldött 11 ezer behívóból ugyanis 8000 meg sem érkezett a brüsszeli címzettekhez. Cserébe megkapta az értesítést 1500 olyan ember, aki messze nem tartozott az éppen oltandó rizikócsoportba, mások pedig két különböző értesítést is kaptak.

Átoltottság Magyarországon és Belgiumban. Forrás: ourworldindata.org

A bölcs megoldás az lett, hogy szétküldtek egy e-mailt a szociális intézményeknek és a hatóságoknak, hogy menjenek az embereik időpont-egyeztetés nélkül oltakozni, nem probléma, majd ott elvégzik a szükséges papírmunkát. Ebből lett aztán (melyik logisztikus gondolta volna?!?) a többórás kígyózó sor. De legalább változatosak a problémák, mert egy másik oltóközpontba a rendszer legkorábban 2022-re ad ki időpontokat, a most oltandóknak.

Mondhatnánk persze, hogy oké, a belgák sose a szervezettségükről voltak híresek, de ők a kivétel. Csakhogy aki szereti a kafkai mélységeket, az elemében érezheti magát a német hírek és élménybeszámolók olvasgatásakor is.

Így például ezen a héten a high-tech Baden-Württemberg különböző pontjain az oltásra odautazó, hivatalos időponttal rendelkező páciensek 10 százalékát hazaküldték, mondván, nem jogosultak oltásra. Hiába kell ugyanis a foglalási rendszerben megadni a születési dátumot, a szoftver elfelejti figyelembe venni ezt az adatot.

Így miután a 79 éves bácsi az internetes regisztráció akadályait sikeresen leküzdve felkerekedik, hogy a megadott időpontra eljusson az adott esetben 40-50 kilométerre lévő oltópontra, a helyszínen közlik vele, hogy tessen szíves hazafáradni. Mert Pfizerrel készletgazdálkodási okokból kizárólag 80 felett oltanak, egy nappal se korábban, AstraZeneca viszont egyelőre csak a 65 alattiaknak van betárazva. Bácsi tehát utazzon szépen haza a Parkinsonjával, és a sor végére állva foglaljon új időpontot az interneten, hátha az majd működik. S történik ez jelenleg ezrekkel.

Természetesen lehet minderre azt mondani, hogy mit érdekel minket a mások szerencsétlenkedése, mi legyünk már végre beoltva. Gyanús azonban, hogy a kellő mennyiségű szállítmány beérkezéséig jobban megtámogatná az immunrendszereket az „ott se jobb, akkor azért megnyugodhatunk” jellegű derűs-sztoikus hozzáállás, mint az alaptalan gyurcsányi rémhírek által napi szinten generált, belülről mérgező keserűség.

 

Francesca Rivafinoli

A szerző további írásait ide kattintva olvashatja. 

Érvkészlet dékás szavazóknak

 

Kiemelt képünk illusztráció. A Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház egyik oltópontján 2021. március 7-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre