Iraki püspök a Vasárnapnak: Ferenc pápa látogatása reményt adhat a keleti keresztényeknek

Ferenc pápa napokban esedékes iraki látogatása lesz az első alkalom, hogy római katolikus egyházfő a közel-keleti országba utazik. Őszentsége lendületet adhat az iraki keresztények és muszlimok közötti párbeszédnek, látogatására áldásként tekintenek a sokat szenvedő iraki keresztények. Youhanna Boutros Moshéval, Moszul szír katolikus püspökével beszélgettünk.

– Milyen jelentőséggel bír az iraki keresztények szempontjából a katolikus egyházfő iraki látogatása?

– Ferenc pápa minden katolikus atyja. A mi gondjaink, a bajaink az ő vállára is súlyos teherként nehezednek. Ő még a háborús körülmények és a világjárvány ellenére sem állt el a látogatás szándékától, ami mindenképpen annak a jele, hogy szeret minket és törődik velünk. Látogatása hitében erősíti meg a közösségünket, és arra ösztönöz minket, hogy ne hagyjuk el szülőföldünket. A mi megmaradásunk erőt adhat a szíriai, libanoni, palesztin és jordán keresztényeknek is, hogy kitartsanak hazájuk mellett és saját földjükön próbáljanak érvényesülni. Ez, mivel mi vagyunk azok, akik elsőként követtük Jézus Krisztus tanítását. Mi kaptuk meg elsőként azt az áldást, hogy eljuttassuk Isten szavát a világ minden pontjára.

Őseink vérüket adták a keresztény hitért, és kitartottak az isteni igazság mellett.

Őszentsége iraki látogatása áldást és reményt hoz az egész Közel-Keletre. Azzal, hogy eljön közénk, érezteti velünk, hogy sorsközösséget vállal velünk, kifejezi szolidaritását a sokat szenvedő hittársainak, és megmutatja a világnak, hogy egyházfőként neki minden hívő számít, éljen bárhol.

– A pápa látogatása változást hozhat a szélsőséges iszlamista ideológiát követő emberek fejében?

– Minden ember képes a változásra és az újjászületésre. Isten szabad akarattal ruházta fel az embert. Így mindenki eldöntheti milyen ideológiák mentén éli le az életét.  Egy ilyen esemény, mint Ferenc pápa látogatása mindenképp pozitív fordulatot hozhat a más vallásúak életében is. Sok muszlim megértette, hogy a szélsőséges ideológia az iszlámra is veszélyt jelent. Ezért törekedni kell az iszlamisták megfékezésére, és megteremteni a különböző vallású közösségek közötti békés együttélés lehetőségét.

Meg kell érteni az iraki és a közel-keleti társadalomnak, hogy mindenkinek joga van saját elképzelése szerint szolgálni az Istent. Nem szabad senkire ráerőltetni a másik hitét.

Abban reménykedem, hogy Ferenc pápa szeretete felnyitja a még iszlamista nézeteket követő emberek szemét is, és megértik, hogy Irakban helye van minden etnikai és vallási közösségnek. Nem szeretek ezzel érvelni, de mi asszír és szír keresztények évszázadokkal megelőztük a muszlim arabokat. Ezen a földön mi voltunk előbb. Elődeink befogadták az arabokat, majd idővel ők kerültek többségbe, de ez nem azt jelenti, hogy nekünk ne lenne jogunk itt élni.

– Milyen üzenettel bír, hogy Ferenc pápa meglátogatja a bagdadi Megváltás Miasszonya-templomot?

– Ferenc pápa ebben a katedrálisban találkozik az iraki keresztény egyházak vezetőivel. De nem csak egyházdiplomáciai okokból látogatja meg ezt a templomot, hanem Ferenc pápa szeretné leróni kegyeletét a mártírok előtt: tizenegy évvel ezelőtt október 31-én egy vasárnapi misén az al-Kaidához köthető Iraki Iszlám Állam terrorszervezet hat tagja betört a bagdadi templomba és több tucat imádkozó hívőt ölt meg. Miután az iraki biztonsági erők körbevették a templomot, a terroristák felrobbantották magukat. Hetvennyolc testvérünk, köztük két pap veszett oda.

– Mit várnak Ferenc pápa és az iraki síiták vezetőjének találkozójától?

– Őszentsége már részt vett egy hasonló találkozón az Egyesült Arab Emírségekben, ahol a szunnita világ egyik legfontosabb központjának számító egyiptomi al-Azhar-mecset vezetőjével találkozott. Akkor is azt üzente és most is azt üzeni Ferenc pápa, hogy mi nyitottak vagyunk a muszlim világgal való békés együttélésre. Al-Sistani ajatollahhal való találkozásának üzenete, hogy megértesse az emberekkel, mindannyiunknak egy célja van: szolgálni Ábrahám Istenét. Különböző úton, de egy és ugyanahhoz az Istenhez akarunk közeledni.

A képre kattintva galéria nyílik!

– Ferenc pápa látogatása elősegítheti a migrációban élő elmenekült iraki keresztények hazatérését?

– Senkit nem tudunk, és akarunk arra kényszeríteni, hogy hazatérjek. Jelenleg nincsenek megfelelő körülmények ahhoz, hogy a migrációban élő testvéreink úgy gondolják, érdemes lenne visszatérni a szülőföldre. Ahhoz, hogy tömegek térjenek haza, az államnak helyre kellene állítania az infrastruktúrákat, munkahelyekre van szükség és közbiztonságra. Ennek ellenére vannak olyan keresztény családok, akik Franciaországból és Kanadából is hazatértek. Amennyiben Ferenc pápa látogatás sikeres lesz, és az iraki vallási és állami vezetők is úgy gondolják, hogy a béke és a szeretet jegyében érdemes összefogni, akkor biztosan sokan döntenek majd a hazatérés mellett.

– Az iraki alkotmány és a törvények nem tesznek különbséget a vallási közösségek között, a gyakorlatban mégis negatív diszkrimináció éri a keresztényeket. A pápai látogatás változtathat ezen?

– Őszentsége látogatása áldást és szeretet hoz el minden vallási közösségnek. Úgy gondolom, ez mindenképp hatni fog a többségi társadalomra is. Nem hiszem, hogy a pápa politikai jellegű témákat is felhoz ezeken a megbeszéléseken, nem is tartozik az ő kompetenciájához. Abban biztos vagyok, hogy minden politikust arra ösztönöz, az ellenségeskedés helyett a párbeszéd útját válasszák bizonyos problémák megoldásához.

Mi nem vágyunk másra, csak arra, hogy méltóságos életet élhessünk azon a földön, ahol mi vagyunk az őshonosok és nem ők.

Ferenc pápának ezen az úton egyetlen politikai célja lehet, hogy Irak egyesítse vallási és etnikai közösségeit.

– Úgy tudom, a katolikus egyházfő a lerombolt Moszulba és az ősi Úr városába is ellátogat.

– Valóban első úti céljai között szerepel a két történelmi város. Mind a két esetben Ferenc pápa zarándoklatot tesz. Elmegy Moszulba, a keresztény negyedbe, ahol számos templom található, imával emlékezik meg az Iszlám Állam által megölt keresztényekről. Az Úr városából származik Ábrahám, aki minden próféta és hívő atyja. Ő volt az első, aki az egyistenben hitt.

 Ábrahám prófétát a keresztények, muszlimok, jazidik és a zsidók is egyaránt tisztelik.

Ő az, aki egyesíti az térségben lévő különböző vallási csoportokat. Ferenc pápa az áldás és a béke reményében lép majd erre a szent földre, hogy imádkozzon mindannyiunk prófétájához. Tavaly arra kértük a vatikáni hivatalnokokat, hogy módosítsák Őszentsége útját. Úgy gondoltuk fontos lenne, hogy Ferenc pápa ne csak köveket látogasson meg, hanem emberekhez is eljusson. Hiszen mit érnek a templomok, ha üresen állnak? Ennek a kérésnek eleget téve hozzánk is ellátogat.

– Hogyan készülnek Karakoshban a pápa látogatására?

– Népünk áldásként tekint erre a történelmi látogatásra. Az egész Ninive-fennsík örömmámorban úszik. Az emberek büszkék, hogy a legfőbb lelki vezetőjük eljön közéjük, sorsközösséget vállalva az oly sokat szenvedett iraki keresztényekkel. Őszentsége látogatása reményt adhat nekünk fennmaradásra.

 Látogatása mindenképp megerősíti a keresztények jelenlétét a térségben.

Kassab Adonis

Az iraki keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Az iraki miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a keresztény lakosság kivándorlása miatt

A kihalás szélére sodródtak az iraki keresztények

Az etnikai viszályok áldozatai vagyunk – iraki keresztény parlamenti képviselő a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Emilie Ng/The Catholic Leader.

Iratkozzon fel hírlevelünkre