Kanadában már az olimpiai stadionban is oltani fognak

Kanadában előkészítették hétfőre a montreali olimpiai stadiont idősek ezreinek koronavírus elleni védőoltására, több tartományban pedig "besorozzák" a fogorvosokat, a szülésznőket, de még a gerincmasszőröket is segédkezni a tömeges oltásban.

Az 1976-ban rendezett montreáli nyári olimpia stadionjában először a 84 évnél idősebbek kapják meg a vakcinát. A létesítményt ellátták kerekesszékekkel és golfozáshoz használatos elektromos kisautókkal, hogy segítsék a járni már képtelen időseket. Naponta háromezer főt fognak beoltani a stadionban. A Pfizer/BioNTech vakcináját használják, amelynek hűtési igénye a stadionban biztosított, ugyanakkor kiszállítása az idősekhez otthoni oltáshoz lehetetlen lenne. 

A 37,6 millió lélekszámú Kanadában több fejlett országhoz képest lassan halad az oltás, a lakosságnak eddig még négy százaléka sem kapott vakcinát.

Justin Trudeau miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy valószínűleg nyár végére mindenkit beoltanak az országban.

A hajlandóság jónak tűnik. Alberta tartomány több városában a gyógyszertárakban is elkezdték oltani a 74 esztendősnél idősebbeket, ám akkora volt a túljelentkezés – 150 ezren próbálkoztak a regisztrációval -, hogy leállt egy időre a tartomány egészségügyi honlapja.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre