XVI. Benedek veszélyesnek tartja Ferenc pápa iraki látogatását

XVI. Benedek nyugalmazott pápa veszélyesnek tartja utódja március 5. és 8. között tervezett iraki látogatását, többek között a koronavírus-járvány miatt - derült ki az Il Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújából.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos ez az út” – mondta a most 93 éves korábbi katolikus egyházfő.

„Sajnos rendkívül nehéz időszakra esik, és ez veszélyessé teszi a látogatást, biztonsági okokból és a Covid-19 betegség miatt. Emellett ott van még az instabil iraki helyzet. Imáim elkísérik Ferencet” – tette hozzá.

Járványügyi szakemberek szerint is aggályokat vet fel Ferenc pápa iraki látogatása, miután az biztosan tömegeket fog vonzani, miközben emelkedőben van az új koronavírus-fertőzöttek száma a közel-keleti országban.

Most látogat először pápa Irakba, az utat így sokan történelmi jelentőségűnek tartják.

A szervezők közölték, hogy ellenőrizni fogják a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartását, illetve korlátozni fogják a létszámot.

A vatikáni delegáció minden tagját, illetve a velük utazó mintegy hetven újságírót mind beoltották már.

Irakban eddig 692 241 fertőzöttet és 13 383 halálos áldozatot regisztráltak, az új esetek száma napi négyezer körül van jelenleg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön XVI. Benedek pápa köszönti a híveket, miután megérkezett utolsó általános audienciájára a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én. MTI/EPA/Michael Kappeler

Iratkozzon fel hírlevelünkre!