Megköszönte Magyarország segítségét a bencés kolostor vezetője

Köszönetet mondott a magyar nemzet adományáért a bencés rend megalapítójának szülőhelyeként is számontartott olaszországi település, Norcia székesegyházának perjele Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.

Benedict Nivakoff norciai bencés perjel tájékoztatta Orbán Viktort, hogy célba ért Magyarország nagylelkű 170 millió forintos adománya, amellyel a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében a 2016-os olaszországi földrengésben összeomlott székesegyház és kolostor újjáépítését támogatta.

A bazilikát Nursiai Szent Benedek, Európa védőszentje, a bencés rend megalapítója valamint testvére, Szent Skolasztika szülőhelyén építették; mind szakrális mind kultúrtörténeti szempontból kiemelten jelentős európai helyszín.

A bencés perjel köszönő levelében azt írta: Benedek 1500 évvel ezelőtt megalapította az első kolostort Olaszországban, és évszázados, még ma is tartó hatása van a nyugati civilizációra, ezzel részeseivé válunk egy szellemi hagyománynak, amely a Szentháromságban gyökerezik, és kifejeződik a világon, mindennap látjuk, belélegezzük.

A szeretet élete, amelyet Szent Benedek tanított, eljuttatta az embereket Istenhez, az örökkévalósághoz és így a boldogsághoz is. Magyarország adománya a norciai projektünkhöz annak a reménynek a jele, hogy még mindig érdemes Istenért élni és építeni – fogalmazott Benedict Nivakoff, hozzátéve: „a mai világban nagyon ritka az ilyen meggyőződésű kormányzat. Sokak számára az egyház csak akkor hasznos, ha valami praktikus dolgot csinál, pedig amikor egy kolostor a létezésével Istenre mutat, akkor segít abban, hogy a mai problémákat megfelelő perspektívában lássuk.

Szent István, akárcsak Szent Benedek, rendet hozott a káoszba, és az önök segítségével most megpróbáljuk ugyanezt tenni. 

A magyar támogatás és az üldözött keresztények védelmében az egész világon tanúsított kiállásuk elismerésének kis jeleként, kolostorunk templomában I. Szent István szobrát elhelyezzük a Krisztus Király-kápolna oltárába”.

Levele végén a bencés perjel meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el a norciai kolostorba, hogy személyesen is megoszthassák vele ezt a szent helyet. „A Szent István-szobor előtti imáink hozzák el Önnek és honfitársainak Krisztus békéjét, a szeretet rendjét és a csakis Istenben meglelhető boldogságot” – zárul a magyar miniszterelnöknek írt levél.

 

(MTI)

A San Benedetto-bazilika romjai a közép-olaszországi Norciában 2016. november 5-én, hat nappal a térséget sújtó, Richter-skála szerinti 6,6-os földrengés után (MTI/EPA/Pietro Crocchioni)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!