Matt Maher: Működjön Isten az életünkön keresztül

Az amerikai keresztény könnyűzenei előadó nagyböjt elején megosztott videójában egy templomban ülve, gitár és ének nélkül meséli el nekünk, mire érdemes figyelnünk a Húsvét nagy ünnepéig tartó időszakban, hogy az gyümölcsöző lehessen az életünkben. Matt Maher szerint ez három szóban foglalható össze: imádság, böjtölés és alamizsna.

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt. Negyven napunk van, hogy odaérjünk a kereszthez. Az Ószövetségben a hamu a gyász szimbóluma is, hogy elismerjük, valami nincs rendben az életünkben, és azt meg kell oldanunk.

A hamu az előző évi virágvasárnapi pálmaágakból „készül”, amik a rómaiak elleni forradalmat szimbolizálják (hiszen azokkal köszöntötték a Jeruzsálembe érkező Dávid Fiát, a királyt, hozsannát zengve neki – miközben a rómaiak uralkodtak a népen).

Azzal, hogy ezeket a pálmaágakat elégetjük, hamvazószerda az alázatosságot is szimbolizálja. Az alázatot, melynek révén hagyjuk, hogy Isten ereje eltöltsön bennünket. Ezt három módon tudjuk megvalósítani: imádsággal, böjtöléssel és adakozással.

Valaki egyszer azt mondta: „Ha lélegezni tudsz, imádkozni is tudsz. Ha gondolkodni tudsz, imádkozni is tudsz, csak meg kell változtatni a témát”. Rá kell jönnünk, mit akar tőlünk Isten, ha azt akarjuk, hogy valóságosan működhessen az életünkben.

Isten nem akar mást, mint hogy imádkozzunk, vagyis beszéljünk vele.

A böjtölés nem más, mint hogy megvonunk magunktól olyan dolgokat, amiket élvezünk. És ez kapcsolatban van az éhséggel.

Az éhségen keresztül megtapasztaljuk az Isten iránti vágyakozásunkat. De a böjt nem csak egy egyszerű diéta.

Persze lemondhatsz bármiről, amit szeretsz: egy sorozatról, egy bizonyos ételről. Ám nem csak lemondani lehet dolgokról. Fel is vehetsz olyan szokásokat, amik segítenek csillapítani az Isten iránti éhségedet.

Az adakozás (alamizsna) abban segít, hogy meglássuk Jézust a körülöttünk lévő világban.

Meglássuk Isten igazságát akár a szomszédunkon keresztül.

Az 50. zsoltár mindig nagyon megérint: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem”. Isten megújítja a szívedet, és ez az egész életedet meg fogja változtatni.

Az evangéliumban így tanít bennünket Jézus: „Jó cselekedeteinkkel ne az emberek elismerését keressük, hanem egyedül Istentől várjunk értük jutalmat!”

Ne foglalkozzunk azzal, hogy mit gondolnak az emberek, a szívünkben érjük el a változást.

 

 

Őrültségnek tűnhet, de szeretnünk kell az ellenségeinket

Kiemelt képünk forrása: Unsplash/Ben White

Iratkozzon fel hírlevelünkre