Elbocsáthatnak vatikáni dolgozókat, amiért nem hajlandók beoltatni magukat

Február 8-án új rendeletet hozott Vatikánváros az ottani munkavállalókra vonatkozólag. Mindazokat, akiknek munkavégzéséhez szükséges a Covid-19 vakcinával való oltottság (mert például idősekkel vagy veszélyeztetett emberekkel dolgoznak), és ennek ellenére nem oltják be magukat, elbocsáthatják – közölte a Vatikánvárosi Állam Pápai Bizottságának elnöke, Giuseppe Bertello bíboros.

A Vatikánban januárban kezdték el az ott dolgozó munkavállalókat, lakosokat és szentszéki tisztségviselőket oltani a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

Bertello bíboros hangsúlyozza, hogy a fertőzésnek való kitettség olyan munkakörökben, ahol a dolgozók számos embertársukkal találkoznak, nem megengedhető, ezért akiket csak lehet, beoltanak. Azokat, akiket egészségügyi okokból nem tudnak beoltani, más munkakörbe fogják elhelyezni.

Azon munkavállalók viszont, akik megfelelő egészségügyi indoklás nélkül utasítják vissza a vakcinát, akár el is bocsáthatják. Ez azonban nem érheti őket meglepetésként, ugyanis 2011 óta minden, Vatikánban dolgozó személy köteles alkalmazkodni a vatikánvárosi normatívához, és ennek megtagadása akár a munkaviszony felbontásával is járhat.

Az átoltottságot szabályozó rendelet egyébként nem csak a vakcinával kapcsolatos ügyekre terjed ki. Ebben tárgyalják a maximális gyülekezési létszámot, valamint a kijárási korlátozások, a maszkhasználat, illetve a fizikai távolságtartás szabályait is – közölte a Catholic News Agency

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/Vatican

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre