Kána hét: egy testi-lelki vakáció azoknak a pároknak, akik egymásra és Istenre szeretnének hangolódni

A hét középpontjában a kiengesztelődés áll. Sokan hatalmas terheket cipelnek a házasságukban.

A Kána Misszió magyarországi képviselői minden évben szerveznek egy hetet azoknak, akik szeretnék a kapcsolatukat megerősíteni vagy új alapokra helyezni, akik szeretnének egymásra és Istenre figyelni. Erről a különleges testi-lelki vakációról a gyermeket nevelőknek sem kell lemondaniuk: a szervezők a legkisebbek felügyeletét is megoldják.

A Kána Misszió 41 éve indult útnak Franciaországból a Chemin Neuf nevű, jezsuita alapítású közösségnek köszönhetően. Már hazánkban is közel harminc éve szerveznek programokat a misszió magyar tagjai, de kezdetben csak néhány házaspár vett részt a Kána héten, mely valójában egy Szent Ignác-i Lelkigyakorlat.

– Nem csak a vallásosságra helyezzük a hangsúlyt, hiszen ez elriaszthatná azokat a párokat, ahol csak az egyik tag hívő. Éppen ezért a liturgikus programok szabadon választhatók, de ettől függetlenül teljesen a Szent Ignáci lelkigyakorlatok menetét követjük. És nem számít az sem, hogy katolikusok vagyunk. A Kána hét ökumenikus, minden felekezet tagjait szeretettel várjuk – mondta el lapunknak a Kána Misszió hazai felelőse, Sóskuti-Varga Gergely, aki feleségével teljesít szolgálatot a misszióban.

Az egy hét során a résztvevők számos témában hallgathatnak meg előadásokat, tanúságtételeket, és mindvégig kiemelten fontos a párban töltött idő.

Lehetőség nyílik az imára, elkötelezett párokkal való beszélgetésekre, és persze a felhőtlen kikapcsolódásra is. – A Kána hétre az egész családot várjuk, vagyis gyerekek is jöhetnek, hisz számukra is szervezünk programokat, méghozzá korosztályok szerint, hogy a szülők nyugodtan részt vehessenek az előadásokon, és egymásra tudjanak figyelni. A 10 év felettieknek külön tábort szervezünk, melynek során kirándulnak, strandolnak, szalonnát sütnek, vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, sőt, tavaly bobpályára is elvittük őket – tudtuk meg Sóskuti-Varga Gergelytől. Hozzátette, azoknak sem kell otthon maradniuk, akik egészen kicsi gyereket nevelnek, ugyanis a babákkal is tudnak foglalkozni.

A Kána hetet minden év júliusában szervezik, idén július 18-24. között, és február végéig lehet jelentkezni honlapjukon. – Senkinek nem kell tartania attól, hogy egy már összeszokott közösségbe csöppen. Mindig vannak újak, bátran lehet csatlakozni. A résztvevők több mint 90 százaléka házas, de nálunk ez sem kitétel, minden érdeklődő párt szívesen látunk – hívta fel a figyelmet Sóskuti-Varga Gergely.

A Kána héten nemcsak fiatal házasok, hanem idősebb, nyugdíjas párok is részt vesznek. És nem feltétlen csak azoknak szól ez az egy hetes kikapcsolódás, akiknek megfeneklett a kapcsolata. – Nem biztos, hogy konfliktusokat élnek meg,

sokan egyszerűen csak szeretnének fejlődni, szintet lépni a párkapcsolatukban, vagy nagy döntés előtt állnak,

például költözés, házvásárlás vagy munkahelyváltás van kilátásban, ami feszültséget, konfliktusokat szül közöttük, és ezen szeretnének túllépni. Ilyenkor sokan érzik azt, hogy jó, ha ezt átbeszélik egymással, és a nehézségeiket a Jóisten elé vihetik – fejtette ki a Misszió hazai felelőse.

Mint mondta, minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke boldog legyen, és ez akkor lehetséges, ha egység van a családban, ha a szülők nem csak egymás mellett élnek, hanem szeretik egymást, jól érzik magukat együtt. A Kána hét sokat segíthet a harmónia megteremtésében. Sokszor a gyerekek „hozzák vissza” a szüleiket, mert érzik, milyen jót tett nekik az ott töltött idő.

– A legtöbb párkapcsolatban megesik, hogy elfelejtünk a másikra igazán figyelni.

Nem hallgatjuk meg, vagy nem dolgozzuk fel a társunk véleményét, tovább megyünk anélkül, hogy megértenénk őt. Ez az egy hét tökéletes arra, hogy egymásra figyeljenek. Sőt, van idő arra, hogy egyáltalán időt töltsenek egymással. Egyszer egy házaspár – közel 20 év házasság után – azt mondta nekünk: nem is gondolták, hogy ennyi mindenben egyetértenek… Vagyis kiderült, hogy mennyi mindenről nem beszélgettek – mondta el Sóskuti-Varga Gergely. Hozzátette, az idősebb párok szerint szerencsések azok, akik már egészen fiatal házasként részt vehetnek a programon, és ha ezt anno ők is megtehették volna, biztosan egész másképp élték volna az életüket.

Az előadásokon, beszélgetéseken sokféle hétköznapi téma előkerül, mint a gyermeknevelés vagy a mobiltelefon-használat, de számos olyan tabutéma is terítéken van, mint például a szexualitás. Sóskuti-Varga Gergely szerint kapukat nyit meg, ha valaki ilyen témákról meghallgat egy előadást vagy egy tanúságtételt.

– A hét középpontjában a kiengesztelődés áll. Sokan hatalmas terheket cipelnek a házasságukban egy hazugság vagy épp egy félrelépés miatt. Itt a párok ezeket leteszik egymás és Isten elé.

Sokaknak az arca is megváltozik a Kána hét végére

egy-egy régóta fájó ügy átbeszélésének, a bocsánatkérésnek és a megbocsátásnak köszönhetően – tette hozzá.

Aki szeretne csatlakozni, minden információt megtalál www.chemin-neuf.hu internetes honlapon.

Egy házasságban sosem lehet hátradőlni

3040 kisbabával több született tavaly, mint 2019-ben

E világ polgára, de az istenin gondolkodik, miközben a gyümölcsfához térdel

(Fotók: Chemin-neuf.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre