A járvány miatt csökkent a születések száma Lengyelországban, de követnék a magyar utat

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerint tavaly mintegy 115 ezerrel csökkent a nagyjából 38 milliós Lengyelország lakosságszáma, és ez nem csupán a koronavírus-járvány okozta magasabb halálozási arány, hanem a kevesebb születés rovására is írható – írta a Mandiner a Rzeczpospolita napilapra hivatkozva.

Piotr Szukalski demográfus professzor úgy véli, a lengyelek a járvány okozta bizonytalan helyzetben, az egészségügyi szolgáltatások korlátozott elérhetősége miatt halaszthatják el a gyermekvállalást. A kutató szerint ez a tendencia idén is folytatódhat, mert most érnek szülőképes korba a demográfiai hullámvölgy évfolyamai.

A Mandiner kiemelte, hogy a lengyel kormánnyal szemben távolságtartó Rzeczpospolitában megfogalmazott kilátások ellentétben vannak a lengyel pénzügyminisztériumnak a következő évekre vonatkozó, tavaly decemberi előrejelzésével, mely szerint a termékenységi ráta a tavalyi 1,36-ról a kormány családtámogatási politikájának hatására 2025-ig 1,46-ra fog növekedni.

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország némileg a lengyelek előtt jár – itt ugyanis, a szintén jelentős családtámogatási rendszer hatására, az elmúlt tíz évben a termékenységi ráta 1,25-ról 1,55-ra emelkedett – közölte a Mandiner.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay