Összecsaptak a rendőrökkel Varsóban az abortusz szigorítása ellen tüntetők

Hat embert őrizetbe vettek péntek éjjel a terhességmegszakítás feltételeinek szigorítása ellen tartott újabb lengyelországi tüntetéseken, miután a tiltakozók több helyen összecsaptak a rendfenntartókkal - közölte a rendőrség szombaton.

Két, az összetűzésekben megsebesült rendőrt kórházba kellett szállítani – tette hozzá a rendőrség.

Varsóban és Lengyelország néhány más nagyvárosában péntek este már a harmadik egymást követő napon vonult az utcára több ezer ember, hogy tiltakozzon az abortusz szinte teljes tilalma ellen.

Varsóban a tüntetők a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinak a szigorúan őrzött házához vonultak, ott ért véget a megmozdulás péntek éjfél körül.

Lengyelországban szerdán lépett hatályba az az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás.

Az alkotmánybírósági döntés aznap esti közzététele és hatályba lépése óta tartanak az újabb tüntetések Varsóban és más lengyel nagyvárosokban.

Az alkotmánybíróság által elvetett előírás annak a három kivételnek volt az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezte a terhességmegszakítást.

A művi abortusz mostantól csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye.

A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön tüntetők láthatók a Nők Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái által a beteg magzatok művi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen szervezett tiltakozáson Varsóban 2021. január 29-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Iratkozzon fel hírlevelünkre